Új online tartalmakkal várja a közönséget a budapesti Ludwig Múzeum, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Pinceszínház is. A Magyar Napló Kiadó József Attila életművével foglalkozó Irodalmi Magazinját teszi elérhetővé a magyar költészet napján, az Örkény Színház versmondó akciót indít, a Martonvásári Színjátszók Közössége pedig versvideókkal készül.

A budapesti Ludwig Múzeum honlapján elérhető #múzeum otthonról elnevezésű új menüpontban sok más mellett a korábbi kiállításokhoz készült videóinterjúk és tárlatbemutatók, a múzeum több mint 800 tételes gyűjteményéből készített tematikus válogatások, és a gyűjteményi művészekkel készült portréfilmek érhetők el.

Mostantól egy helyen megtalálhatók a múzeumpedagógusok által kidolgozott fejlesztőprogramok és más új oktatási célú anyagok is. Az új menüpontban megtalálható az intézmény blogja is, valamint egy új sorozat, amelyben ismert előadók zenei, irodalmi, tudományos-performatív reflexiói hallhatók bejelentkezéseken, szobakoncerteken, felolvasásokon keresztül.

A Lassú élet – Radikális hétköznapok című kiállítás egyelőre csak virtuálisan nyílik meg, a kapcsolódó microsite-on a tárlat hátteréről, a munkafolyamatról, a projektben résztvevő művészekről tudhatnak meg többet az érdeklődők.

A Magyar Napló Kiadó a magyar költészet napja alkalmából, valamint a veszélyhelyzet okozta nehézségekre tekintettel teszi ingyenesen letölthetővé irodalmi magazinjának idei második számát. A József Attila életművét és munkásságát bemutató lapszámot április 11-én 10 és 18 óra között lehet letölteni a magyarnaplo.hu oldalon.

Ugyancsak a magyar költészet napja alkalmából indítja útjára az Örkény Színház társulata a Vers csak neked elnevezésű akcióját, amelyre csütörtöktől a színház honlapján, péntektől telefonon is lehet jelentkezni. Az akció résztvevői kiválasztják kedvenc költőjüket, majd a társulat egyik tagja attól a költőtől ad elő verset telefonon keresztül. Az akció június 21-ig tart, addig a társulat 25 tagja minden nap telefonál. A tervek szerint az akcióval mintegy 2500 magányos vagy csak élőszóra vágyó embert érnek majd el.

A Martonvásári Színjátszók Közössége hétfő óta a tagjai által készített versvideókból tesz közzé egyet minden nap, szombaton pedig online tartja meg II. Versnagykövet gálaműsorát, ahol a tavalyi szavalóverseny helyezettjeinek versvideóit, valamint a tagok közös verselését láthatják az érdeklődők.

A Szegedi Nemzeti Színház prózai tagozatának művészei Török Sándor Kököjszi és Bobojsza című meséjét olvassák föl. A mű minden fejezetét másik művész adja elő, a mese – az író jogörökösének engedélyével – április 30-ig érhető el a színház YouTube csatornáján. A videómegosztón a színház egyik sikerprodukcióját, Örkény István Tóték című darabját – Bezerédi Zoltán rendezésében – április 14-ig láthatják a nézők.

A Szegedi Pinceszínház honlapján és közösségi oldalán folyamatosan elérhetővé teszi az idei évadban indult Tíz perc rádiószínház elnevezésű projektjének darabjait. A társulat tagjai Örkény István, Szabó Magda, Csukás István, Darvasi László és mások műveiből adnak elő részleteket.

(Forrás: MTI, fotó: Oto Hudec: Ha lenne egy folyóm, installáció, 2012. A művész és a Gandy Gallery jóvoltából – Ludwig Múzeum)