A 10 év alatti gyermeket egyedül nevelők és az édesanyák éjszakai munkavégzését írásbeli hozzájárulásukhoz kötné az módosító javaslat, amelyet kormánypárti képviselők kezdeményezésére fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

Horváth László fideszes országgyűlési képviselő az MTI-nek elmondta: az egyes foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló javaslathoz előterjesztett kormánypárti kezdeményezés szerint a munka törvénykönyvét egészítenék ki egy új szabállyal. Eszerint előírnák, hogy éjszakai munkára az édesanyákat, illetve a gyermeküket egyedül nevelő szülőket – a gyermek hároméves korától tízéves koráig – csak írásbeli hozzájárulásukkal oszthatja be a munkáltató.

Horváth László hangsúlyozta: a gyermekek egészséges lelki fejlődésének szempontjából elengedhetetlen a szülő jelenléte a mindennapokban.

Ennek fontosságára tekintettel a módosítással a kormánypárti képviselők biztosítani szeretnék a jogot a szülők, elsősorban az édesanyák számára, hogy szabadon dönthessenek az éjszakai műszak vállalásáról – emelte ki. Így a szülők gyermekeik igényei szerint dönthetnek a családi életüket és a munkavállalásukat érintően arról, hogy inkább az éjszakai műszakkal járó plusz bérezést, vagy a gyermekkel való együttlétet választják – tette hozzá.

A munka törvénykönyve jelenleg azt köti ki az anyák és az egyedülálló szülők esetében, hogy gyermekük hároméves koráig éjszakai munkára nem oszthatók be.

(Forrás: MTI)