Többnyire a frissen végzetteket célozták meg Romániában a megyei munkaerő-elhelyező ügynökségek által az ország valamennyi nagyvárosában megszervezett állásbörzék.

Bukarest után a legnagyobb börzét Nagyváradon hozták tető alá: itt nyolcvan munkáltató 1209 állást kínált az érdeklődőknek. Békési Csaba, a Bihar Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség (AJOFM) vezetője hangsúlyozta, nem csak a fiatalokat várták az eseményre, hanem minden korosztályt fogadtak – írja a Krónika.

A fiatalokat inkább a multinacionális cégek – mint a váradi alapítású RCS&RDS vagy a város ipari parkjában megtelepedett Emerson és a nemrég felavatott Eberspaecher – csábították, az idősebb korosztály viszont a kis helyi cégeket találta vonzóbbnak.

A sepsiszentgyörgyi állásbörzére 1446 céget hívtak meg, ám ezek közül mindössze 38 jelent meg, összesen 421 munkahelyet ajánlottak, amelyek iránt 211 álláskereső érdeklődött, közülük 109 friss végzős. Helyben két személyt alkalmaztak, egy árukezelőt és egy csomagolót, 37 állástalant pedig behívtak interjúra.

Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség igazgatója elmondta, mostanában céltudatosabbak az álláskeresők, pontosan tudják, mit akarnak dolgozni, és mennyiért vállalják el a munkát. Az igazgató rámutatott, az évek során megváltozott a helyzet, régen sokkal több volt az álláskereső, mint a felajánlott munkahely.

Kelemen Tibor rámutatott, még jó javadalmazásért sem találnak embert, például az Olt textilgyár öt munkást keres az automatizált textilfestő működtetésére, 2500 lejes fizetést kínál, mégsincs jelentkező, így valószínűleg kénytelen lesz Moldvában toborozni. Egy ikonfestéssel foglalkozó cég pedig a Művészeti Gimnázium diákjainál próbálkozott, és bár jó fizetést ajánlott, nem járt sikerrel.

Csíkszeredában 17 munkaadó 101 munkahelyre várta frissen végzett diákok jelentkezését az állásbörzén, amelyen 159 fiatal jelent meg. Közülük 37-et választottak ki, akiket személyes interjúra hívtak. Hargita megyében a munkanélküliek 6 százalékát teszik ki a frissen végzett diákok, Csíkszeredában ellenben ez az érték 25 százalék.