Elkészült a Pénzügyi Felügyeletnek a kötelező gépjármű-biztosításra vonatkozó törvénytervezete, amely a piac teljes átszervezésére alkalmas előírást tartalmaz.

A dokumentumot már elküldték a parlamentnek, amely a román sajtó értesülései szerint április közepéig elfogadhatja a tervezetet. Az egyik fontos újdonság, hogy a közlekedési kihágásért – például gyorshajtásért vagy a jelzőlámpa zöld jelzésének figyelmen kívül hagyásáért – bírságot kapott autótulajdonosoknak többet kellene fizetniük a kötelező biztosításért – írja a kronika.ro.

Korábban már a biztosítási piacot elemző Versenytanács is jelezte: támogatják az elképzelést, hogy a biztosítótársaságoknak hozzáférésük legyen a közlekedésrendészet nyilvántartásához – mindez megadott korlátok között, a sofőrök beleegyezésével történne.

A törvénytervezet végső formájában az a korábban már beharangozott előírás is szerepel, hogy az autótulajdonosok részletben is fizethetik az RCA-t, az eljárást pedig az ügyfél igényeihez igazítanák. A kötvény mellé egy biztosítási szerződést is csatolnának, ilyesmi eddig nem létezett a jogszabályokban.

Egy másik módosítás, hogy amennyiben kisebb kárról van szó, az ügyfél kifizetheti saját zsebből a kártérítést, így elkerülheti, hogy nyilvántartásában megjelenjen az eset, és esetleg a későbbiekben többet kelljen fizetnie a kötelező gépkocsi-biztosításért.

Ugyancsak fontos újítás, hogy a kliens közvetlen kártérítést igényelhet: ez azt jelenti, hogy a balesetben nem vétkes sofőr saját biztosítótársaságától kérheti a veszteség kifizetését, a cég pedig maga hajtja be utólag a másik érintett fél biztosítójától az összeget.