A kivitel euróban számolt értéke 6,1 százalékkal, a behozatalé 7,8 százalékkal haladta meg tavaly novemberben az egy évvel korábbit, a kereskedelmi többlet 79 millió euróval kevesebb, 718 millió euró volt. Elemzők szerint idén a kivitel erőteljes emelkedése a továbbra is élénk belső kereslet ellenére lassítani fogja az aktívum mérséklődését.

Novemberben az export értéke 9,066 milliárd euró, az importé 8,348 milliárd euró volt,  az export 200 millió euróval nagyobb, az import 23 millió euróval kisebb volt az előző havi értékénél – derül ki a KSH adataiból. A kivitel 80 százaléka az Európai Unió országaiban szállította Magyarország és az import  78 százalékát onnan hozta be. A múlt év első tizenegy hónapjában az export 8,8, az import 11,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, az exporttöbblet 1,493 milliárd euróval kisebb 7,741 milliárd euró lett.

Novemberben az import éves növekedési üteme tizenkettedik hónapja volt nagyobb az exporténál, amit nyilvánvalóan a fogyasztás és a beruházások dinamikus növekedésének hatása magyaráz. A kivitel és a behozatal növekedési üteme lelassulása az ipari termelés hétfőn megjelent előzetes adataiból már sejthető volt.  Az ipari kibocsátás novemberben 3,4 százalékkal nőtt éves összevetésben az októberi 7,6 és a szeptemberi 5,4 százalék után. 

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint tavaly egész évben a kereskedelmi többlet 8,19 milliárd euróra mérséklődhetett az előző évi 9,725 milliárdról, idén viszont az új autóipari kapacitások várható üzembe helyezése miatt érdemben bővülhet a kivitel, így a továbbra is élénk belső kereslet ellenére a Takarékbank nem várja a külkereskedelmi többlet további jelentős csökkenését.

Prognózisuk szerint idén 7,9 milliárd euróra csökken a kereskedelmi többlet értéke. A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019-ben pedig  nettó külső hitelezővé válhat a gazdaság. 

Az előzetes novemberi külkereskedelmi adatokat értékelve a Takarékbank elemzuője megállapította,  az ipari termelés novemberi megtorpanásával összhangban mérséklődött az export növekedési üteme, míg a belső kereslet élénkülését tükrözve ennél gyorsabban nőtt az import euróértéke.

A belső kereslet élénkülésének, a fogyasztás gyorsulásának és a beruházások robusztus emelkedésének importnövelő hatását részben ellensúlyozza a kiváló külső kereslet, valamint a növekvő exportkapacitások. A gáztározók egy évvel korábbihoz képesti magasabb feltöltése szintén növelte az importot, ami azonban hozzájárul a készletek növekedéséhez. 

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzőjének várakozásai szerint alakult tavaly novemberben a külkereskedelmi mérleg, az egy évvel korábbi értékéhez képest visszafogottan, 79 millió euróval csökkent a többlet. Az erős novemberi értéket támogatta, hogy az export éves növekedési üteme nem maradt el jelentősen az import tempójától. Az első tizenegy havi  külkereskedelmi szufficit 1,5 milliárd euróval alacsonyabb az egy évvel korábbinál, de még mindig masszívan nagynak tekinthető. 

A tavalyi év egészében több mint 8 milliárd euró lehetett a külkereskedelmi aktívum a 2016-ban látott 9,725 milliárd euróval szemben. Az Erste Bank várakozása szerint 2018-ban is folytatódhat a külkereskedelmi mérleg csökkenése, de továbbra is jelentős, 7-8 milliárd euró marad. (MTI)