Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol 14 tagállamnak, köztük Magyarországnak a hulladék-újrahasznosítási célok elérése érdekében.

A Világbank legfrissebb becslései szerint az évente keletkező hulladék mennyisége a jelenlegi évi 2 milliárd tonnáról 2050-re 3,4 milliárd tonnára nő. Miközben Európában a hulladékgazdálkodás és -újrahasznosítás fejlődik, egyértelmű, hogy többet kell tenni – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Az Európai Bizottság jelentése szerint 14 tagállam, köztük Magyarország esetében fennáll a veszély, hogy nem fogja elérni a 2020-ra kitűzött 50 százalékos újrahasznosítási arányt a háztartási hulladékok terén.

A bizottság ezen tagállamoknak intézkedéseket javasol a célkitűzések elérése érdekében. A javasolt intézkedések között szerepel a hatékonyabb szelektív hulladékgyűjtés, kiterjesztett gyártói felelősségi programok, gazdasági ösztönzők (pl. hulladéklerakási díj, hulladékégetési adó) és pontosabb adatgyűjtés.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható angolul, a Magyarországról szóló „early warning report” pedig (szintén angolul) itt.