Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta, hogy a „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogramból rendelkezésre álló 30 milliárd eurót mire fordítják a 2018–2020-as időszakban. A bejelentés szerint 2,7 milliárd eurót fordítanak az Európai Innovációs Tanács létrehozására.

Az EU 77 milliárd eurós „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogramja az európai tudományos kiválóságot hivatott elősegíteni, és finanszírozási forrásaival már több nagyszabású tudományos áttöréshez – például a Naprendszerünkön kívüli bolygók és a gravitációs hullámok felfedezéséhez – járult hozzá. A következő három évben a Bizottság arra törekszik, hogy kutatási célú forrásai erőteljesebb hatást fejtsenek ki; ennek érdekében kevesebb, ugyanakkor kritikus fontosságú témára – így a migrációra, a biztonságra, az éghajlatváltozásra, a tiszta energiákra és a digitális gazdaságra – összpontosít. Ezenfelül új megközelítést alkalmazva a Horizont 2020 az áttörést jelentő piacteremtő innovációk előmozdítását fogja előtérbe helyezni – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Carlos Moedas, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos a következőképpen nyilatkozott: „A tudomány központi eleme korunk legígéretesebb, áttörést jelentő innovációinak, legyen szó mesterséges intelligenciáról, genetikáról vagy a blokklánc technológiáról. A tudomány és technológia terén Európa a világ élvonalába tartozik, és az innovációban is vezető szerepet fog betölteni. A Bizottság összehangolt erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az európai innovátorok számára olyan környezetet teremtsen, mely utat nyit előttük a globális terjeszkedés felé. Ennek szellemében ma megteszi az első lépéseket az Európai Innovációs Tanács létrehozásáért.”

Fókuszban a politikai prioritások

A 2018–2020-as munkaprogram lényege, hogy kevesebb témakört ölel fel, melyekhez ugyanakkor jelentősebb költségvetést rendel, közvetlenül előmozdítva a bizottság politikai prioritásait:

  • alacsony szén-dioxid-kibocsátás és alkalmazkodás az éghajlatváltozás hatásaihoz: 3,3 milliárd euró;
  • körforgásos gazdaság: 1 milliárd euró;
  • az európai ipar és szolgáltatások digitalizálása és átalakítása: 1,7 milliárd euró;
  • biztonsági unió: 1 milliárd euró;
  • migráció: 200 millió euró.

Az egymással összefüggő területeket felölelő, tiszta energiákat előmozdító projektekre 2,2 milliárd eurót különítenek el. A négy érintett témakör: megújuló energiaforrások, energiahatékony épületek, elektromos közlekedés és energiatárolás, ideértve az elektromos akkumulátorok következő generációjának európai kifejlesztéséhez és gyártásához nyújtandó 200 millió euró összegű támogatást.

Az alapkutatás fellendítése

A „Horizont 2020” program továbbra is finanszírozást nyújt a kíváncsiság ösztönözte – előzmények nélküli vagy felderítő kutatásnak is nevezett – tudományos munkának. Az Európai Kutatási Tanács augusztusban jóváhagyott 2018-as munkaprogramja lehetőséget biztosít arra, hogy az élvonalbeli kutatók közel 1,86 milliárd euró támogatáshoz jussanak. A kutatói pálya különböző szakaszaiban ösztöndíjakat finanszírozó Marie Skłodowska-Curie-cselekvések finanszírozása a 2018–2020-as időszakban 2,9 milliárd euróval bővül.

Fokozott nemzetközi együttműködés

Az új munkaprogram szorosabb nemzetközi együttműködést is előirányoz a kutatás és az innováció területén. Harminc kiemelt kezdeményezés révén több mint 1 milliárd euró értékben valósulnak meg beruházások olyan területeken, ahol az együttműködés kölcsönös előnyökkel jár. Jó példák erre a Kanadával a személyre szabott orvoslásra, az USA-val, Dél-Koreával, Szingapúrral és Ausztráliával a közúti közlekedés automatizálására, az Indiával a vízvédelemre, vagy az afrikai országokkal az élelmiszerbiztonságra és a megújuló energiákra összpontosító közös kezdeményezések.

A kiválóság terjesztése

A „Horizont 2020” program 2018 és 2020 között 460 millió eurót különít el abból a célból, hogy támogassa azokat a tagállamokat és társult országokat, melyek nem aknázzák ki teljes körűen a program nyújtotta lehetőségeket. E támogatás célja, hogy mind Európában, mind a kontinensen kívül működésbe hozza a kiaknázatlan lehetőségeket a kiválóság terén. A program ezenfelül továbbra is igyekszik előmozdítani, hogy szorosabb szinergiák alakuljanak ki az európai strukturális és beruházási alapokkal.

Egyszerűbb részvételi szabályok

Szintén újdonság a kísérleti jelleggel bevezetendő egyösszegű támogatás, amely újszerű és egyszerűsített szemléletet képvisel a résztvevőknek nyújtandó pénzügyi támogatást illetően. Az új rendszerben az előzetes ellenőrzések során a hangsúly nem a pénzügyi ellenőrzésre, hanem a projektek tudományos és technikai minőségére helyeződik.

Nyílt tudomány

A program változást hoz a nyílt tudomány térnyerésének ösztönzésében is: a kutatási eredmények tudományos publikációkban való megjelentetése helyett a kutatási folyamat közben zajló tudásmegosztás kerül előtérbe. A nyílt tudomány támogatására 2 milliárd euró fordítható, és 600 millió euró finanszírozás jut az európai nyílt tudományosadat-felhő, az európai adat-infrastruktúra és a nagyteljesítményű számítástechnika előmozdítására.

A Horizont 2020

A Horizont 2020 az EU legnagyobb szabású kutatási és innovációs keretprogramja, melynek hétéves (2014–2020) költségvetése 77 milliárd euró. Annak ellenére, hogy a kutatási és innovációs tevékenységek zöme még javában tart, a program már számos konkrét eredményt tud felmutatni.

A Horizont 2020 finanszírozásából részesülő kutatók olyan jelentős felfedezésekhez járultak hozzá, mint a Naprendszerünkön kívüli bolygók, a Higgs-bozon és a gravitációs hullámok, és legalább 19 Nobel-díjas kapott uniós kutatási támogatást a díj odaítélését megelőzően, vagy azt követően.

Fennállása óta 2017. októberig a program mintegy 26,65 milliárd eurót mozgósítva több mint 15 000 kedvezményezettnek nyújtott támogatást, ebből közel 3,79 milliárd euró került kis- és középvállalkozásokhoz (kkv-k). A „Horizont 2020” programnak köszönhetően több vállalkozás – elsősorban (kkv-k) – 17 millió euró feletti értékben jutott kockázatfinanszírozáshoz az „InnovFin – uniós finanszírozás innovátoroknak” elnevezésű kezdeményezés keretében. További eredmény, hogy az Európai Kutatási Tanács támogatása mellett befogadó szervezeteknél tevékenykedő 3143 kutatásvezető együttesen közel 4,87 milliárd euró, a Marie Skłodowska-Curie-cselekvések 10 176 ösztöndíjasa pedig 2,89 milliárd euró támogatásban részesült.

A 2018–2020-as munkaprogrammal párhuzamosan a bizottság elfogadta az Euratom 2018-as munkaprogramját is, amely 32 millió euró értékű beruházást irányoz elő a radioaktív hulladék ártalmatlanítását és kezelését célzó kutatásokra. Emellett a környezeti hatások és a költségek csökkentése érdekében kutatási ütemterv is készül az atomerőművek biztonságos leszerelésével kapcsolatosan.