Az idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezzünk az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról. Ezt legkésőbb május 22-ig, az szja-bevallási formától függetlenül is megtehetjük.

Személyi jövedelemadót fizető magánszemélyként az idén is dönthetünk úgy, hogy a megfizetett adónk 1 százalékát felajánljuk egy civil szervezetnek, további 1 százalékát pedig valamely egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.

A NAV a honlapján közzétette azokat a civil szervezeteket (adószámmal, névvel és székhelycímmel), egyházakat és a kiemelt előirányzatot (2017-re vonatkozó technikai számmal), amelyeknek felajánlható az 1+1 százalék. Az szja 1 százalék felajánlására jogosult civil szervezetek listája itt, az egyházaké pedig itt érhető el.

Az 1+1 százalékos felajánlásáról – függetlenül attól, hogy a 2016-os személyi jövedelemadó-bevallását hogyan nyújtjuk be – a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhetünk.

A rendelkezés benyújtható:

  • a személyi jövedelemadó-bevallás részeként 2017. május 22-ig (ügyfélkapun keresztül elektronikusan, postai úton vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen); a bevallási tervezet on-line javítása esetén is lehetőség van az elektronikus felületen az szja 1+1 százalékáról rendelkezni,
  • munkáltatói adómegállapítás esetén 2017. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak, (fontos, hogy a lezárt borítékon rajta legyen az adóazonosító jel, a leragasztás helyén pedig az aláírás);
  • a bevallástól elkülönülten 2017. május 22-ig közvetlenül a NAV-hoz az adóhivatal honalapjáról letölthető 16EGYSZA jelű nyomtatványon (ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy postai úton vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen, lezárt, adóazonosító jellel ellátott borítékban) vagy az 16EGYSZA jelű nyomtatvány adattartalmával egyező nyilatkozati lapként, önállóan lezárt, adóazonosító jelével ellátott postai borítékban (postán vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen).

A május 22-i határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha ezt követően rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1 százalékáról, a rendelkezése érvénytelen és késedelmét igazolási kérelemmel sem mentheti ki.

Azt, hogy a megjelölt kedvezményezett(ek) részesült(ek)-e a felajánlott 1(+1) százalékos összeg(ek)ből, jövő év januártól a NAV honlapján lehet megtekinteni.

Aki ügyfélkapuval rendelkezik, azt elektronikus úton tájékoztatják a felajánlott összeg kiutalásáról.

„Az 1+1 százalékról rendelkező nyilatkozatán jelezheti azon döntését, hogy nevét és postai, illetve elektronikus levelezési címét az Ön által kedvezményezettként feltüntetett civil szervezettel közöljék. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek” – hívják fel a figyelmet a NAV szakemberei.