Az MNB összesen 69 millió forint bírságot szabott ki a K&H Bankra és a K&H Faktorra a pénzintézeteknél feltárt hiányosságok miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 69 millió forintra bírságolta a K&H bankcsoportot a tőkeszámítási, számviteli, kockázatkezelési, fedezetértékelési, informatikai, illetve befektetési és belső szabályozási tevékenységét érintő hiányosságok miatt. A feltárt jogsértések nem hordoznak olyan rendszerkockázatot, amelyek súlyosan veszélyeztetnék a bankcsoport megbízható működését – közölte az MNB.

A felügyelet többek között a hitelkockázat kezelésében, továbbá az adatszolgáltatásra vonatkozóan állapított meg – részben már korábban is kifogásolt hiányosságokat. Problémát talált a jegybank emellett a szavatoló tőke kiszámítása, a tőkeszámítás szabályozottsága, a követelés-eladási tevékenység és az informatikai biztonság terén is. A K&H a befektetési szolgáltatási tevékenység során nem tartotta be maradéktalanul az ügyfélszámlák vezetésére vonatkozó jogszabályi előírásokat.

Hiányosságokat tárt fel a vizsgálat a K&H Faktornál is. A társaságnál a kockázatvállalási szabályzatokat nem aktualizálták, a főkönyvi kivonatnál pedig számviteli problémákat talált az MNB. Ezek kapcsán a jegybank kötelezte a faktorcéget arra, hogy a számviteli nyilvántartások és az adatszolgáltatás teljes körűen feleljenek meg a jogszabályoknak.

A felügyelet szerint a bírság kiszabását különösen indokolttá tette a pénzügyi szolgáltatási tevékenység körében megállapított jogsértések számossága és súlya, illetve a jogsértések ismétlődése. Számos hiányosság megszüntetésére már korábbi felügyeleti határozatok is kötelezték a hitelintézetet.

Súlyosító körülménynek számított továbbá, hogy a befektetési szolgáltatási tevékenység körében megállapított ügyfélszámla kezelési problémák a vizsgálat alá vont ügyfelek jelentős hányadát érintették, függetlenül attól, hogy ügyfélérdek sérelem nem volt megállapítható. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor a bankcsoportnak a felügyeleti vizsgálat során tanúsított együttműködése.

A K&H Bank az MTI megkeresésére azt közölte, hogy tudomásul vette az MNB határozati pontjait és tanulmányozza azokat. A K&H mindenkor a hatályos törvények és jogszabályok betartásával jár el – tették hozzá.