Elindult az átutalások napi 10-szeri feldolgozása a GIRO Zrt.-ben, az üzemidő meghosszabbítása pedig lehetővé teszi, hogy a háztartások és a vállalatok egyaránt szélesebb időintervallumban utaljanak át – jelentette a Magyar Nemzeti Bank, a GIRO Zrt. tulajdonosa.

A korábban bejelentett menetrendnek megfelelően, szeptember 7-én zökkenőmentesen 5-ről 10-re emelkedett a napközbeni fizetéseket feldolgozó rendszer elszámolási ciklusainak száma, amelynek következtében az átutalások még gyorsabban jutnak el a címzettekhez. A GIRO Zrt. által működtetett Bankközi Klíring Rendszer megnövelt számú elszámolási ciklusai biztosítják, hogy a napközben benyújtott átutalások már átlagosan bő 1 óra elteltével jóváírásra kerülhessenek a címzettek fizetési számláin.

Módosult a rendszer üzemideje is, aminek következtében reggel az eddiginél egy órával korábban, jellemzően már 8 órára elérhető a címzettek számláin az előző nap késő délután és este, valamint hétvégén indított átutalások összege. Délután pedig fél órával hosszabb ideig, 17 óráig fogadja be a Bankközi Klíring Rendszer az átutalási megbízásokat, lehetőséget teremtve arra, hogy a bankok is meghosszabbítsák az ügyfelek számára a megbízások beadási határidejét.

A GIRO Zrt. 2014 júliusától áll a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában. A tulajdonszerzéssel az MNB elkötelezettségét fejezte ki a hazai pénzforgalom hatékonyságának fejlesztése mellett, amelyet a fizetéseket feldolgozó elszámolásforgalmi rendszer fejlesztésén keresztül tulajdonosként sokkal határozottabban tud befolyásolni – olvasható a jegybank közleményében.