A BKIK Ipari Tagozata által szervezett Helyünk és lehetőségeink a változó világban című pódiumbeszélgetés-sorozat harmadik rendezvényén a V4 országok helyzete és felzárkózási lehetőségei kerültek terítékre.

A beszélgetést vezető Csúri Ákos a friss híreket felidézve úgy vélte, hogy a V4 államok és Japán vezetőinek részvételével tartott pozsonyi tanácskozás egyértelműen a régió világpolitikai súlyának erősödését jelzi. Erre reagálva Dr. Boros Imre kifejtette, hogy 2010 óta a V4-es államokban megérlelődött a felismerés, hogy erősebb összefogásra van szükség, amelynek révén tényezővé válhatnak a világpolitikában. „Senki nem akar kiszállni az Európai Unióból, de szeretnénk a dolgokat kicsit a magunk képére formálni” – értékelte a törekvéseket Boros Imre. Sajátos regionális törekvésként megemlítette a kohéziós politika kelet-nyugati gondolkodásával szemben az észak-déli irányú együttműködések szükségességét, illetve azt, hogy a közeljövő költségvetési vitáiban olyan témákra adnának pénzt a nyugati tagállamok, amelyekhez semmi közünk, miközben a kohéziós és agrártámogatások szintjét tovább csökkentenék.

Ami a Japánnal folytatott megbeszéléseket illeti, kifejtette: Magyarország – Szlovákia után – az EU gazdaságába leginkább bekötött ország, ezért érdemes diverzifikációban gondolkodni.

A beszélgetőtársak kitértek az EU helyzetére is. Boros Imre bemutatta az európai politikában eluralkodó káoszt, és kifejtette: jóslatuk szerint a jobboldal legalább blokkoló kisebbséget fog szerezni az Európai Parlamentben, és ez elegendő lesz arra, hogy a nagy őrültségeket megakadályozzák, de ennél jobb eredményben reménykednek.

Bogár László ezt azzal egészítette ki, hogy a történelem most felkínálja a lehetőséget ennek a térségnek. Az EU-t meghatározó uralmi struktúrák nagyobb bajban vannak, mint a régiónk, és erre ezer éve nem volt példa. Szellemi előnyhöz jutottunk, és most lenne igazán szükség egy erős és virtuóz politikus bizottsági elnökre.

A rendezvényről szóló részletes beszámoló itt olvasható.