A Siemens csatlakozik a kormány beszállítófejlesztési programjához – az erről szóló szándéknyilatkozatot hétfőn írta alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az aláírást követően Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a Siemens az egyik legnagyobb német befektető Magyarországon, a 130 éve magyar piacon lévő vállalat tevékenységével hozzájárul a magyar gazdaság versenyképességének emeléséhez. Dale A. Martin elnök-vezérigazgató kiemelte, az együttműködés révén további lehetőség nyílik a magyar kis- és középvállalkozások (kkv) számára, hogy kapcsolódjanak a Siemens beszállítói láncához.

Varga Mihály szólt arról, hogy a Siemens és a magyar kormány együttműködése az elmúlt években elmélyült, 2013-ban stratégia partnerséget kötöttek. Az eredményes együttműködést mutatja, hogy a Siemens folyamatosan fejleszt és beruház Magyarországon, magyar beszállítóknak ad lehetőséget, kutatás-fejlesztési tevékenységet hoz ide, közösen dolgozik magyar egyetemekkel, húsz évvel ezelőtt elsőként vezette be Magyarországon a duális képzést.

Varga Mihály kitért arra, hogy a magyar gazdaság jó teljesítményének köszönhetően indulhatott a beszállító-fejlesztési program, amellyel célozottan támogatják a vállalkozásokat. A programtól azt várják, hogy a következő években a nagyvállalatok jelentős számú magyar kis- és középvállalkozást vonjanak be beszállítói hálózatukba. A nemzetgazdasági miniszter elmondta, a magyar gazdaság megítélése az elmúlt években megváltozott, a javuló kilátásokat a nemzetközi befektetők, intézmények, hitelminősítők visszajelzései is mutatják.

Dale A. Martin ismertette: a Siemens mintegy háromezer munkavállalót foglalkoztat Magyarországon, beszállítóik 82 százaléka magyar vállalkozás, a beszerzett volumenérték mintegy 60 százaléka több mint kétezer magyar cégtől származik. A kétezer magyar beszállító cég közül 500 magyar partnerük rendelkezik a globális szállítóvá váláshoz szükséges minősítéssel, a 2016-os üzleti évben a magyar cégek 85 millió euró értékben exportáltak Siemens érdekeltségeknek világszerte – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Varga Mihály újságírói kérdésre válaszolva úgy értékelte, a kormány beszállító-fejlesztési programjába eddig bevont cégek – a Knorr Bremse, a GE Hungary, a Bosch és a Siemens – törekednek arra, hogy kormányzati ráhatással minél több magyar kkv-t vonjanak be a beszállítói hálózatukba. Megjegyezte, a nemzetközi vállalatok korábban is dolgoztak magyar exportképes szállítókkal piaci alapon, a programhoz csatlakozó vállalatoktól azt kérik, tudatosan törekedjenek arra, hogy a beszállítói körükben még nem lévő kkv-kat segítsék a beszállítói hálózatba kerüléshez. Abban bíznak, hogy további vállalatok csatlakoznak a beszállító-fejlesztési programhoz alapvetően a stratégiai partnerségi megállapodással rendelkező cégek közül. (MTI)