Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése címmel hatmilliárd forint keretösszegű pályázati felhívás jelent meg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében, a pályázók 6,5 millió és 250 millió forint közötti fejlesztési forrást nyerhetnek el.

Társadalmi vállalkozások azon nonprofit és civil szervezetek, amelyek társadalmi célkitűzéseik mellett üzleti célokkal is rendelkeznek, gazdálkodásuk eredményét a társadalmi cél érdekében visszaforgatják, valamint költségvetésükben és szervezeti működésükben érvényesítik a részvételen alapuló döntéshozatal elvét – tájékoztatta az MTI-t Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

A társadalmi vállalkozások fontos foglalkoztatók, ezért erősíteni kell pénzügyi fenntarthatóságukat – hangsúlyozta az államtitkár. A felhívással a már működő szervezetek bázisán új társadalmi célú vállalkozások létrehozását szeretnék segíteni, illetve tartós foglalkoztatási lehetőségek létrehozására ösztönözni a már működő társadalmi vállalkozásokat, piacképes termékek és szolgáltatások előállításával. A projekt keretében elvárás, hogy a for- és non-profit szektor szereplőivel létrejövő üzleti kapcsolatok a későbbiekben biztosítsák a szervezetek stabil működési hátterét – emelte ki az államtitkár.

Pályázatot olyan társadalmi vállalkozások, nonprofit gazdasági társaságok, szociális szövetkezetek, alapítványok és egyesületek nyújthatnak be, amelyek a GINOP Társadalmi vállalkozások ösztönzése című kiemelt projektben minősített társadalmi hasznossággal és megfelelő üzleti tervvel rendelkeznek. Az érdeklődő társadalmi vállalkozások, vagy azzá válni kívánó szervezetek számára az üzleti modell fejlesztéséhez szakmai tanácsadás felkészítést, a megvalósítás során mentorálást nyújt és hálózatosodásukat elősegíti az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. és az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által alapított konzorcium a GINOP Társadalmi vállalkozások ösztönzése című kiemelt projekt keretei között. (MTI)