Az év irodalmi szenzációjának harangozták be Harper Lee új regényét, s a szerdai, első napi eladások azt mutatják, hogy nem tévedtek.

A Ne bántsátok a feketerigót Pulitzer-díjas szerzőjének Go Set a Watchman (Menj, állíts őrszemet!) című regénye az Egyesült Államok legnagyobb könyvkereskedőjének, a Barnes & Noble bejelentése szerint minden idők legjobb első napi eredményét hozta. A cég pontos számot nem közölt, ez nem fér bele üzleti politikájába.

Az Amazon szintén arról számolt be, hogy rekord közeli előjegyzés érkezett, amelyet csak az utolsó Harry Potter kötet, A halál ereklyéi előzött meg annak idején, 2007-ben.

Ellentmondásosak a hírek, hogy hány példányban nyomtatták Lee új könyvét (2 milliós számot ugyanúgy olvasni, mint 3 milliósat), de az biztos, hogy Angliában nem tudta megelőzni az előbb említett J. K. Rowling könyvet. Az a megjelenés napján 2,5 millió (!) példányban fogyott, Harper Lee műve „csak” százezerben.

A Ne bántsátok a feketerigót 1960-ban jelent meg, a most kiadott regényt viszont még előtte írta Lee. A kéziratra csak tavaly bukkantak rá az írónő elhunyt nővérének páncélszekrényében. A Ne bántsátok a világ szinte valamennyi nyelvén megjelent, eddig 40 millió példányt adtak el belőle.

Harper Lee új könyve várhatóan ősszel jelenik meg Magyarországon.