Háromból egy pékáru fennakadt a rostán a Nébih tesztjén. Legjellemzőbb probléma az volt, hogy a megengedettnél több sót használtak a kenyér ízesítéséhez.

Nyolcvanféle sütőipari terméket (kenyereket, zsemléket, kifliket és süteményeket) vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Nébih), amely arra volt kíiváncsi, hogy azok megfelelnek-e a termékmegnevezésekhez kapcsolodó élelmiszerkönyvi előírásoknak. A szakemberek többek között azt vizsgálták, hogy a termékeknek – jellegüktől függően – megfelelő-e a só, cukor és zsírtartalmuk – derül a Nébih közleményéből.

A Nébih az ellenőrzött termékek több mint harmadánál, 30 pékáru (kilenc kenyér és 21 péksütemény) esetben merült fel kifogás. A legjellemzőbb probléma a túl magas – megengedett határértéken felüli – sótartalom volt, néhány terméknél pedig a zsírtartalom nem megfelelő aránya volt megállapítható. A vizsgált termékek listáját ITT találja.

A sütőipari termékeket szinte mindenki rendszeresen, naponta fogyasztja, ezáltal mindennapi életünknek szerves részét képezik. A fogyasztóvédelmi hatóság ezért rendszeresen ellenőrzi a Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő előírások teljesülését.