A gyógyszerek vásárlásánál is – már az átvételekor – ellenőrizni kell a felhasználhatósági időt, és annak túl közeli lejárata esetén mérlegelni, hogy ezen időn belül felhasználható-e a termék, érdemes-e azt megvásárolni – hívja fel e figyelmet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

A hatósághoz több fogyasztói megkeresés is érkezett, mely arról számolt be, hogy a gyógyszertárban kiváltott gyógyszerek felhasználhatósági ideje – a kiváltás napjától számítva – pár napon, pár hónapon belül lejár, így annak rendeltetésszerű felhasználása szinte lehetetlen – olvasható az NFH friss közleményében.

A gyógyszerek a feltüntetett lejárati időn belül jogszerűen forgalmazhatóak, azonban ha túl közeli a felhasználhatóság vége, akkor értelmét vesztheti a vásárlás, hiszen a készítmények többségét a vásárlók hosszabb időszak alatt kívánják „elfogyasztani”.

Jogszabályi háttér

Az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek címkéjéről és betegtájékoztatójáról szóló 30/2005. (VIII. 2.) EüM rendelet 2. § (2) bekezdés h) pontja szerint a gyógyszer csomagolásán magyar nyelven fel kell tüntetni a lejárati időt (év/hónap).

A gyógyszerek lejárati ideje az a felhasználhatósági idő, amelynek végéig kizárólag a minőségi követelményekben rögzített határértékeken belül változva, megőrzi a gyógyszer a fizikai, a kémiai, a mikrobiológiai és biofarmáciai tulajdonságait, vagyis minőségét, hatékonyságát és relatíve ártalmatlanságát.

Felhasználhatósági idő

A gyógyszerek hatóanyaguktól, vagy gyógyszerformájuktól függően más-más felhasználhatósági idővel rendelkeznek. A kevésbé érzékeny hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek akár öt évig is megőrzik minőségüket, míg mások (vakcinák, szemcseppek) csak néhány hónapig használhatók fel.

Sokszor olvasható a készítményeken, hogy felbontás után már csak bizonyos ideig őrzik meg minőségüket. Ez leginkább azoknál a szemcseppeknél és magas cukortartalmú szirupoknál fordul elő, ahol fontos szempont a baktérium- és gombamentesség, a sterilitás megőrzése. Ezeket az utasításokat feltétlenül be kell tartani!

Még rövidebb lehet a felhasználhatósági ideje azoknak a készítményeknek, amelyeket az orvos receptjére egyedileg, személyre szabottan készítenek el a gyógyszertárban. Ezek az ún. magisztrális gyógyszerek, amelyeknél a stabilitás és eltarthatóság éppen az egyedi összetétel miatt nehezen határozható meg. A kellő szakmai ismerettel, tapasztalattal rendelkező gyógyszerész több tényezőt figyelembe véve állapítja meg ezeknek a kenőcsöknek, szemcseppeknek, kúpoknak stb. a biztonságos felhasználhatósági idejét. Ez minden esetben megtalálható a készítmény címkéjén (az úgynevezett szignatúrán).

Megjegyzendő, hogy a lejárati idő csak akkor érvényes, ha az előírt tárolási körülményeket betartottuk. Ha melegebb, párásabb vidékre utazunk a gyógyszerek lejárati ideje csökken (trópusi klíma). Oldatok, oldatos injekciók megfagyhatnak extrém körülmények között.

A feltüntetett lejárati idő értelmezése

Magyar feliratozás: Gyári gyógyszer-készítményeknél a lejárati idő a dobozon, a folyadéküvegen vagy az ampullára nyomtatva található meg a „Felh.” rövidítés után (pl. 2016. 08.). Értelmezése: a gyógyszer 2016. augusztus végéig felhasználható, ha a tárolási előírásokat betartottuk.

Idegen nyelvű feliratozás: Az „EXP.; Expiration Dates” (08.2016.), esetleg a „Lot.” rövidítés után. Értelmezése: a gyógyszer 2016. augusztus végéig felhasználható, ha a tárolási előírásokat betartottuk. Ügyelni kell arra, hogy külföldi készítményeknél gyakran elöl található a hónap, és azt követi az év, ami félreértésekre adhat okot. Ha a gyógyszerekkel és azok lejárati idejével kapcsolatos kérdése merül fel, gyógyszerésze tanácsaira mindig számíthat.

Mit tegyünk gyógyszer vásárlása esetén?

A fentiekre tekintettel és a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett fontos, hogy minden esetben már a gyógyszertárban tájékozódjunk a gyógyszerek felhasználhatósági idejéről.

Túl közeli lejáratú, netán már lejárt felhasználhatósági idejű gyógyszer értékesítése esetén a vásárló a lakóhelye vagy az üzlet címe szerinti, elsőfokú fogyasztóvédelmi hatáskörben eljárni tudó Kormányhivatalhoz élhet bejelentéssel, ugyanis bizonyos esetekben ez a tevékenység tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak is minősülhet.