Az Európai Unió vezetői a tisztességes munkafeltételekről és a növekedésről szóló göteborgi szociális csúcstalálkozón ünnepélyesen kihirdették a szociális jogok európai pillérét.

A pillér létrehozását Juncker elnök első ízben az Unió helyzetét értékelő 2015. évi beszédében jelentette be, majd a Bizottság 2017 áprilisában előterjesztette a vonatkozó javaslatot.

A dokumentumot ma az Európai Bizottság nevében Jean-Claude Juncker elnök, az Európai Parlament nevében Antonio Tajani elnök és az Európai Unió Tanácsa nevében Jüri Ratas, Észtország miniszterelnöke írta alá. Ennek alkalmából Juncker elnök a következőket nyilatkozta:

„Fordulóponthoz érkeztünk Európa történetében. Uniónk alapjában véve mindig is szociális projekt volt. Több, mint az egységes piac, több mint a pénz, több, mint az euró. Az EU az értékeinkről szól, és arról, hogyan akarunk élni. Az európai szociális modell olyan sikertörténet, amelynek köszönhetően Európa azon helyek közé tartozik a világon, ahol jó élni és dolgozni. A mai napon nyilvánosan keretbe foglaljuk közös értékeinket, és elkötelezzük magunkat húsz elv és jog mellett. A tisztességes bérekhez való jogtól az egészségügyi ellátáshoz való jogig, az egész életen át tartó tanulástól a munka és a magánélet közötti jobb egyensúlyon át a minimumjövedelemig: a szociális jogok európai pillérével az EU kiáll polgárai jogaiért gyorsan változó világunkban. […] A pillér – és vele együtt Európa szociális dimenziójának egésze – pontosan annyira lesz erős, amennyire mi ezt lehetővé tesszük. Közös felelősség ez, amely nemzeti, regionális és helyi szintről indul ki, és amelyben kulcsszerepet játszanak a szociális partnerek és a civil társadalom. Ezért ezen kötelezettségvállalások szellemében – az Európában fennálló különböző szemléletmódok maradéktalan tiszteletben tartása és felvállalása mellett – most a tettek mezejére kell lépnünk. Ez a legkevesebb, amit az európaiak megérdemelnek.”

A teljes nyilatkozat, valamint további tájékoztatók Európa szociális dimenziójáról itt találhatók.