A korábbi évektől eltérően idén január 31-ig kell az érintetteknek beadniuk a Gazdálkodási napló egyes adatait (web-GN) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felé. A határidő jogvesztő, az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása akár a támogatás 30 százalékának levonásával is járhat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai segítséget nyújtanak a web-GN benyújtásában.

A Miniszterelnökség a kifizetések mielőbbi megkezdése érdekében módosította a Gazdálkodási napló egyes adataira vonatkozó adatszolgáltatás (web-GN) időszakát. A 2017. évről szóló nyomtatványt 2018. január 1. és január 31. között kell elektronikusan beküldeni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) részére.

A kötelezettség mintegy 25 ezer, az alábbi támogatásban részesülő termelőt érint:

  • Vidékfejlesztési Program (VP) agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG);
  • VP ökológiai gazdálkodás támogatása (ÖKO);
  • VP NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések;
  • VP Kompenzációs kifizetések a Természeti Hátránnyal Érintett Területeken (THÉT);
  • Vízvédelmi célú nem termelő beruházások (NTB): vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése;
  • VP élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások (NTB);
  • ÚMVP agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet alapján a környezetvédelmi célú gyeptelepítés célprogram.

A 2018. január 31-i határidő jogvesztő, hiánypótlásra nincs lehetőség. A mulasztás az előző évi támogatási összeg 15 százaléknak elvesztését eredményezi. Azoknál a támogatásoknál, ahol a tápanyag-gazdálkodási terv beküldése is előírás (VP-AKG szántó és ültetvény tematikus előíráscsoportok, VP-ÖKO szántó, illetve ültetvény földhasználati kategóriák), a web-GN beküldésének hiánya további 15 százalékos levonást von maga után – figyelmeztet közleményében a NAK.