A vállalati várakozások alapján idén folytatódhat a beruházások bővülése, azonban a tavalyinál lassúbb ütemben, így a vállalatok forráskereslete is lassabban nőhet majd a múlt évihez képest a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) felmérése szerint.

Az MFB 2017 őszi reprezentatív kérdőíves vállalati felmérése, az MFB-Indikátor adatai alapján készült, MFB Periszkóp elnevezésű havi elemzése szerint 2016 ősze és 2017 ősze között a felmérést követő 12 hónapban beruházást tervező vállalatok aránya 67,9 százalékról 59,9 százalékra csökkent. 

A beruházási szándék csökkenése az elemzés szerint nem tekinthető váratlannak. A KSH adatai szerint 2017 első kilenc hónapjában éves szinten 22,6 százalékkal nőtt a hazai beruházások volumene, ami hosszú távon nem fenntartható. Idén a 2017 végén beruházási szándékot jelző vállalatok aránya alapján 10-20 százalékkal bővülhetnek a hazai beruházások – írták.

A beruházási elképzelések erőteljesen befolyásolják a forrásbevonási terveket is 2018-ban. Az MFB vállalati felmérése szerint a forrásbevonásban gondolkodó cégek aránya várhatóan idén is meghaladja a külső finanszírozási forrás felvételét nem tervezőkét, így a vállalati forráskereslet 2018-ban tovább nőhet, ám a tavalyinál alacsonyabb ütemben. 

Néhány jelentős mértékben exportra is termelő ipari ágazatban (járműipar, gumi- és műanyaggyártás, számítógép és elektronikai eszközök gyártása) kisebb forrásbevonási aktivitásra lehet számítani, mint ami a várható beruházási aktivitásból kiolvasható. 

Ennek oka az elemzés szerint vélhetően az, hogy ezeknek az iparágaknak a jövedelmi helyzete a relatíve nagyobb súlyú devizabevételek és a külpiacoktól várt élénkülés következtében viszonylag stabilnak számít, emiatt relatív sok vállalat külső finanszírozási forrás igénybevétele nélkül tervez fejlesztéseket. A beruházási és a forrásbevonási szándékot tekintve jellemzően az agrárágazatok számítanak a leginkább aktívnak, míg a legóvatosabbnak a szolgáltató szektor különböző szegmensei tűnnek. 

A forrásbevonási szándék csökkenésében a beruházási tervek módosulása és a hitelállomány tavalyi bővülése mellett (a vállalati kölcsönök állománya 2017 első tizenegy hónapjában 534,4 milliárd forinttal, 9 százalékkal nőtt) szerepet játszhat, hogy a pénzintézetek által a hitelfelvétel során kért biztosítékok mértékét és típusát is súlyosabb akadálynak tekintették a vállalatok 2017 végén, mint egy vagy két évvel korábban.

A felmérés szerint a magyarországi cégek üzleti környezettel kapcsolatos optimizmusa rekordszintet ért el. A cégek várakozásai határozott optimizmust tükröznek az üzleti klímával, az idei évre várt hazai és külföldi eladásokkal kapcsolatban. Valamennyi ágazatban élénkülés várható, azonban jelentős szóródásra lehet számítani.

A gazdasági növekedés struktúrája átalakulhat: mérséklődhet a beruházások jelentette húzóerő, viszont erősödhet a fogyasztás és az export hatása, míg termelési oldalon mindhárom szektor hozzájárulhat a bruttó hazai termék bővüléséhez. A gazdasági növekedés üteme a tavalyi évihez hasonló, 4 százalék körüli lehet az elemzés szerint. (MTI)