Az unió beleszeretett önmagába, a legjobb akar lenni a világon, miközben úgy tűnik, néhány régió már beelőzte – mondta Robert Fico az Egyesült Királyság miniszterelnökével folytatott tárgyalása után.

Theresa May a csütörtöki közös sajtótájékoztatón rámutatott: országának rendkívül fontos, hogy a jövőben is szoros kapcsolatot tartson fenn az uniós tagországokkal, ezért alaposan át kell gondolni, hogy ez az együttműködés milyen formát öltsön – írja a hirek.sk.

Bár az Egyesült Királyság távozik az EU-ból, nem hagyja el sem Európát, sem a világot, és nem fordul befelé – emelte ki Theresa May a találkozó utáni sajtótájékoztatón.

Kijelentette: amíg országa az unió aktív tagja lesz, addig teljes mértékben részt vesznek a döntéshozatalban, a felelőségekből és a feladatokból egyaránt kiveszik a részüket. Hozzátette: távozásuk után az uniós tagállamokkal szoros és az érintett felek számára egyaránt előnyös kapcsolatokat akarnak fenntartani.

Szlovákia tiszteletben tartja az Egyesült Királyság állampolgárainak az unióból való kilépésről tartott népszavazáson hozott döntését – mondta Robert Fico, hozzátéve: ezt a döntést nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Utalva arra, hogy a kilépésről folytatott tárgyalások az idén már nem kezdődnek meg, elmondta: Szlovákia az EU soros elnökeként teljes megértéssel viseltetik azzal az állásponttal kapcsolatban, hogy a kilépés folyamata időt igényel, ugyanakkor értékeli, hogy az Egyesült Királyság az utolsó pillanatig az EU teljes értékű tagja akar maradni.

A szlovák kormányfő a szeptember 16-ára összehívott pozsonyi uniós csúcstalálkozóról is beszélt a brit miniszterelnökkel. Mint mondta, a tanácskozáson prioritás lesz egyebek mellett a migráció és a biztonságpolitika kérdése, valamint az unió polgáraival folytatandó kommunikáció módjai, illetve az EU, mint globális tényező témája is napirendre kerül.