Hivatalból indított eljárást a romániai kórházak fertőtlenítése ügyében a főügyészség. Az egészségügyi intézmények sterilizálásával több mint tíz éve megbízott cég túl alacsony töménységű szereket használ.

Hivatalból indított vizsgálatot a hazai kórházak fertőtlenítése ügyében a főügyészség, miután a Gazeta Sporturilor tényfeltáró riportban hívta fel a figyelmet, hogy az egészségügyi intézmények sterilizálásával megbízott több mint tíz cég túlságosan felhígított fertőtlenítőszereket használ.

Bogdan Licu főügyész kedden bejelentette: a nyilvánosságra hozott információk nyomán döntöttek a vizsgálat mellett. A kórházakat fertőtlenítőszerrel ellátó Hexi Pharma cég az előírtnál kisebb töménységű tisztítószert forgalmaz, és a lap szerint efölött számos egészségügyi intézmény, illetve a közegészségügyi hatóság is szemet hunyt – írja a kronika.ro.

Az ügyben az egészségügyi minisztérium is vizsgálatot indított, a tárca ellenőrző testületét, illetve a megyei közegészségügyi hatóságokat is riasztották, az alkalmazott fertőtlenítőszereket pedig külföldi laboratóriumokban ellenőrzik.

A kórházakat ellátó Hexi Pharma cégnek, illetve a szerek vizsgálatát végző Unilab laboratóriumnak ugyanaz az ügyvezetője. A cég 40 romániai megye több mint 300 kórházát látja el háromnaponta fertőtlenítő szerekkel, az állam egy évtizede áll szerződésben a vállalattal.