Tíz különböző márkájú, összesen 48 mosogatógépet tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Vizsgálták, hogy milyen jól tisztítanak, szárítanak, mennyire zajosak, illetve mennyire energiatakarékosan működnek.

A tesztelt mosogatógépek közül mindössze hat kapott legalább 70 százalékos értékelést az összes szempont alapján. Ezek között több márka képviselői is megtalálhatók: Bosch, Miele, Siemens. Egyik sem tartozik a legolcsóbb kategóriába, áruk 200-450 ezer forint között mozog. Jó hír, hogy ezeken felül 26 mosogatógép ért el egy kicsivel gyengébb, de legalább 60 százalékos eredményt az összesített rangsorolásban, amelyek között viszont találunk 90 ezer forintos készüléket is. 

Talán a legfontosabb szempont, amit egy mosogatógéptől elvárunk, hogy jól tisztítsa az edényeket. Sajnos tisztításra egy termék sem kapott maximum pontot, és mindössze négy készülék ért el legalább 4 pontot a 0-tól 5-ig terjedő skálán. Habár a jól teljesítő gépek között volt kifejezetten olcsó 80-90 ezer forintos mosogatógép is, ezek a készülékek nem éppen csendesek. Szárítási hatékonyság szempontjából már valamivel jobb a helyzet. Itt tíz termék kapott legalább 4 pontot, bár maximumot itt sem ért el egy mosogatógép sem.

Rendszeres használat esetén az sem mindegy, hogy mennyi áramot fogyaszt a mosogatógépünk. Energiafogyasztás alapján mindössze öt termék kapott legalább 4 pontot az 5-ből, vagyis viszonylag kevés áramot fogyaszt. Ebből két gép 200 ezer forint körüli áron mozog, közepes illetve jó tisztítási és szárítási hatékonysággal. Jó hír, hogy 100 ezer forintért is kaphatunk energiatakarékosabb készüléket, hátrányuk a gyengébb szárítási hatékonyság és, hogy többnyire zajosak.

A mosogatás géppel sem csendes tevékenység. A termékek kevesebb mint fele ért el legalább 3 pontot ennek a szempontnak az értékelésénél, de 4-nél több pontot egyik sem kapott. A tesztből kiderül, hogy ha jobban a pénztárcánkba tudunk nyúlni, és legalább 200 ezer forintot áldozunk egy mosogatógépre, akkor kaphatunk olyan készüléket, amelyik viszonylag jól tisztít, szárít, energiatakarékosabb az átlagnál és még nem is túl zajos. Jó hír a laposabb pénztárcájúaknak, hogy 110 ezer forint alatt is találunk legalább közepesen tisztító, szárító, viszonylag energiatakarékos készüléket, ha beletörődünk, hogy nem a miénk lesz a világ legcsendesebb mosogatógépe.