A fürdő- és a gyermekruhákat évente rendszeresen ellenőrzi a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, elsősorban termékbiztonsági szempontból. Nem túl hízelgőek az eredmények – mondta Kiss Anita, a hatóság vezető főtanácsosa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A kisgyermekek szempontjából az apró alkatrészek és a húzózsinórok lehetnek veszélyesek. A nyakba kötő rész nem haladhat meg egy bizonyos hosszúságot, nehogy fulladást okozzon, ha beakad valamibe vagy rálép valaki – mondta el Kiss Anita, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

A vásárlónak is figyelnie kell azonban a használati-kezelési előírásokra. Mindig ki kell öblíteni a fürdőruhát használat után, főleg ha uszodában vagy tengerben fürödtünk, mert az előbbi vize klóros, utóbbié sós, ami tönkreteszi az elasztán szálakat.

Vigyázni kell a napozókészítményekkel is, óvatosan kell a bőrre kenni őket a ruha vonalánál, mert károsíthatják a textilt. A vásárlást igazoló blokkot el kell tenni, mert csak azzal lehet reklamálni.

Kiss Anita felhívta rá a figyelmet, hogy szabálytalan az a nagyon sok üzletben kifüggesztett felirat, hogy fehérneműt és fürdőruhát nem cserélnek vissza. Ha ugyanis a termék meghibásodik, elszakad vagy valamilyen minőségi kifogás van vele kapcsolatban, akkor arra is vonatkozik a kétéves szavatosság.

Viszont csak azért, mert a vásárlás után nem tetszik a vásárlónak a ruhadarab, vagy később jön rá, hogy nem megfelelő a méret, az üzlet nem köteles azt visszavenni.