A fővárosban egy járművel személytaxi-szolgáltatást végző vállalkozásnak tevékenysége beindítása előtt ezek alapján 4–500 ezer forint költséggel kell számolnia – olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

Egy, a kormányzati honlapon közzétett dokumentum (l. a csatolt fájlt) kivonatolva sorolja fel a taxizás jogszerű megkezdésének alapvető közlekedésszabályozási feltételeit.

Az engedély nélküli szolgáltatók azonban nemcsak kiegyenlíthetetlen versenyelőnyhöz jutnak az előírások megkerülésével, hanem utasaikat is veszélybe sodorják.

A rendelkezések világosan rögzítik a szolgáltatás nyújtásának kötelező engedélyezési, személyi és műszaki kritériumait. Több kikötés figyelmen kívül hagyása egyértelműen veszélyezteti az utasok élet- és vagyonbiztonságát. Ilyen követelmény pl. a jármű korára, ABS-szel, légzsákokkal való felszereltségére, vagy a gumiabroncsok állapotára vonatkozó elvárás.

Az utasok érdekeinek védelme, a gazdaság kifehérítése és a közlekedésbiztonság javítása érdekében a kormány szigorú szankciókkal szorítja vissza a verseny tisztaságát torzító gyakorlatot – figyelmeztet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedéspolitikai Államtitkárságának közleménye.