Jelentősen fehérítené az albérletpiacot a kormány most benyújtott adócsomagjának egyik intézkedése, miszerint a hosszú távra lakást kiadók esetében teljes mértékben eltörölnék a jelenleg még fizetendő egészségügyi hozzájárulást.

A tervezett jövő évi adóváltozások között jelentős szerepet kapnak a rövid, illetve a hosszú távú lakáskiadást érintő intézkedések, amelyek – a Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint – mintegy 3 milliárd forintot hagyhatnak a bérbeadók zsebében.

A kormány kedden beterjesztett adócsomagjában foglaltak szerint az ingatlant hosszú távon bérbe adók is jobban járnak jövőre, ugyanis megszűnik az az eddigi szabály, miszerint ha valakinek egymillió forintot meghaladó jövedelme keletkezik ingatlan bérbeadásából, annak nem csupán 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja), hanem 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást is kell fizetnie. Vagyis a jövő évtől, összeghatártól függetlenül, mindössze a 15 százalékos szja terheli a bérbeadókat.

Az intézkedésnek nagy szerepe lehet az albérleti piac fehérítésében – mondta a Magyar Időknek Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

– Ez az intézkedés jelentős számú bérbeadót érint, hiszen a fővárosban most az átlagos havi bérleti díj 135 ezer forint, az ebből származó éves bevétel pedig jócskán meghaladja az egymillió forintot – fejtette ki a szakember.

Az elmúlt öt évben duplájára nőttek a bérleti díjak, így a hazai albérletpiac mérete éves szinten akár 240 milliárd forintra is rúghat. Becslések szerint Magyarországon 120-200 ezer bérlőnek piaci alapon kiadott lakóingatlana lehet, az országos átlagos bérleti díj havi 100 ezer forint körül mozog.

Csak a személyi jövedelemadót nézve, ha mindenki teljesítené az adófizetési kötelezettségét, akkor ebből évi 19-32 milliárd forintnyi szja-bevétel folyhatna be a költségvetésbe.

A bérbeadókra azonban nem az a jellemző, hogy teljes mértékben szabálykövetők lennének, de a tervezett változtatás hatására remélhetőleg egyre többen döntenek úgy, hogy legális keretek közé terelik a tevékenységüket – tette hozzá Balogh László.