A regisztrációs adó mértékének emelését, a környezetszennyező, koros járművek szürkeimportjának, illetve az áfacsalásoknak a visszaszorítását javasolták a jármű-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások a kormányzatnak – mondta Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója.

Négy éve folyamatosan, 10-15 százalékkal növekszik a magyarországi használtautó-piac – írja a Magyar Idők. Míg 2012-ben 404 ezer használt személygépjárművet írták át, az idén várhatóan ez a szám mintegy 610 ezer lesz – jelezte Frank György.

A Das WeltAuto márkaigazgatója szerint a növekedés motorja továbbra is az import, míg négy éve 60 ezer használt autót hoztak be az országba, az idén már mintegy 140 ezret, 16-17 százalékkal többet, mint az előző évben. A vezető úgy vélekedik, jövőre sem várható csökkenés a használtautó-behozatal terén, hacsak nem változnak a szabályok.

A Das WeltAuto a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségével (Gémosz) együttműködve javaslatokat tett a kormányzatnak a piac tisztulása érdekében. Szerintük csak olyan, hatósági adóigazolással rendelkező importjárművet lehetne forgalomba hozni, amelyről tudható, hogy megfizették utána az általános forgalmi adót.

Az is megfontolandó, hogy az importált autók esetében az első forgalomba hozatalkor is kötelező legyen az eredetiségvizsgálat, ugyanis ez ma nem így van. Azt is szeretnék elérni, hogy a koros, környezetszennyező gépkocsik regisztrációs adóját emeljék magasabbra.
Frank György jelezte, a szürkeimport útján érkezett autók kétharmada 10 évesnél öregebb, az idén 85 ezer ilyen korú kocsival bővült a hazai járműpark.