2006-ban tették le a legtöbb nyelvvizsgát, tavaly ahhoz képest ötvenezerrel kevesebbet. A tendencia állítólag az emelt szintű érettségi miatt változott meg.

Csökken a nyelvvizsgák száma, ami az egyre több emeltszintű érettségi és a fiatal korosztályok demográfiai mutatóinak a következménye – írta csütörtöki számában a Napi Gazdaság.

 Az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központjának adatai szerint az elmúlt évtizedben hullámzóan alakult a nyelvvizsgák száma. 2010-ig 171-175 ezer között mozgott, a legtöbb nyelvvizsgát, 180 ezret 2006-ban tették le, tavaly pedig csupán 123 ezer nyelvvizsgát regisztráltak, ezek 70 százalékát angolból.

 A lap a Központi Statisztikai Hivatal évkönyvére hivatkozva azt írja, hogy a csökkenés hátterében egyrészt a demográfiai mutatók változása áll, mivel a nyelvvizsgázók több mint kilenctizede 40 év alatti, másrészt pedig évről évre nő az idegen nyelvi emelt szintű érettségik száma is.

Az akkreditációs központ adataiból kiderül, hogy az elmúlt évtizedben magasan a legnépszerűbb nyelvnek bizonyult az angol több mint egymillió vizsgával, a második helyezett a német, a harmadik az eszperantó lett. Drasztikusan az alapfokú nyelvvizsgák száma esett vissza, 2005-höz képest tavaly alig több mint hatodannyi vizsgát regisztráltak.

 Korfa alapján a 14 és 19 év közöttiek vizsgáznak a legnagyobb arányban, utánuk a 20-24 éves korosztály következik.