Manapság a vállalkozások egyik fő fegyvere az információ. A rendelkezésre álló rengeteg adat megértése és elemzése, szakszerű rendszerezése és biztonsága olyan speciális szakemberekre hárul, akikről pár évvel ezelőtt még nem gondoltuk volna, hogy szükségünk lesz.

A hírekben szinte minden nap szembesülhetünk különböző digitális térbeli támadásokkal, szolgáltatásakadozásokkal vagy rendszerleállásokkal, amelyek hátterében gyakran hackerek vagyonszerző vagy öncélú tevékenysége áll. Ahhoz, hogy vállalkozásunk hálózati rendszere és weboldala ellenálló legyen a külső támadásoknak, érdemes kikérni egy etikus hacking-el foglalkozó IT biztonsági szakértő tanácsát – javasolja Koleszár Péter, a Modern Vállalkozások Programjának vezető IKT tanácsadója.

A más néven „white hat hacker”-nek nevezett szakemberek között többen nemzetbiztonsági ellenőrzésen esnek át, amely biztosíték arra, hogy a vállalat adatai nem kerülnek harmadik fél birtokába a rendszerdiagnosztika során. Az etikus hacker – az ügyfél megbízásától függően – a sérülékenységi vizsgálatot végez, valamint felméri az informatikai infrastruktúra, illetve alkalmazás esetleges problémáit és sebezhető pontjait, amelyekről tájékoztatja a megbízó felet és lehetséges megoldási javaslatokat kínál a problémák elhárításának menetéről.

Szakértők szerint Barack Obama 2008-as elnökké választásában jelentős szerepet játszott közösségi médiakampánya, amelynek hatalmas előnye volt, hogy gyorsan, egyszerűen és precízen kiválasztott csoportokhoz juthatta el üzenetét. Egy cég sikerességének szempontjából rendkívül fontos, hogy biztosítva legyen a folyamatos interaktív online jelenlét, amely napjainkban (cégprofilunktól függően) szinte elengedhetetlen a sikeres működéshez. A közösségi médiaszakértők ebben segítenek: egyénileg testreszabott social media kampányokat állítanak össze, amelyek segítségével a vállalkozások gyorsan és jól pozicionáltan érhetik el potenciális vásárlóikat – tudtuk meg Koleszár Pétertől.

De említhetem korunk egyik trendi szakmáját, az adattudósokat is, ami komplex ismereteket igénylő munkakör. Gondolta volna, hogy csupán 2008 óta van jelen a munkaerőpiacon – vetette fel a szakember. Az adattudós (angolul data scientist) magas beosztású foglalkozást jelent, akinek feladata, hogy az óriási adathalmazokban rejlő információkat értelmezik és prezentálják a döntéshozók számára.

Adattudósokat rendkívül nehéz képezni, hiszen mindamellett, hogy értenie kell a gépi tanulási, statisztikai és adatelemzési módszerekhez, az adott tudomány specifikus tudásával is rendelkeznie kell. Ilyen tudomány például a pénzügy, marketing, közlekedés és az egészségügy szektorok. Az adattudósnak olyan hatalmas mennyiségű adathalmazt kell átlátnia és értelmeznie, amellyel a hagyományos adatbáziskezelők már nem tudnak megbirkózni.

Azt kijelenthetjük, hogy egy cég hosszú távú versenyképessége és hatékony működése érdekében muszáj lépést tartani az információs technológia fejlődésével, amelyet szakképzett, egy adott területen jártas IT specialista bevonásával érhetünk el. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által életre hívott Modern Vállalkozások Programjának IKT (infokommunikációs technológia) tanácsadói a projekt keretében ingyenesen felmérik a vállalkozások digitális helyzetét, informatikai felkészültségét, fejlesztési stratégiát állítanak össze, továbbá uniós forrásokat is ajánlanak, melyekből digitális eszközök vagy szolgáltatás beszerzése finanszírozható.