Az Egyesült Államokban egyre többször kifejezetten azt tanácsolják a jelentkezőknek, hogy ne csatoljanak fotót az önéletrajzhoz. Magyarországon viszont ez szinte kötelező.

Magyarországon szinte elképzelhetetlen és kimondottan hátrányos, ha az önéletrajzhoz nem csatolnak fényképet – olvasható a Forbes.hu-n. Ezzel szemben az Egyesült Államokban nem tanácsolják, mondván, nem tudni, kinél landol a dokumentum.

A Forbes.com szakértője 10 pontban foglalta össze, hogy mi az, amit még véletlenül sem érdemes beleírni egy „ütős” önéletrajzba. Ezek közé tartozik például a személyi azonosító és a jogosítvány száma, amelyet ki tudja, miért, mégis sokan leírnak.

A személyes információk bármikor rossz kezekbe kerülhetnek, nem tudjuk, kinél landol a dokumentum, amit elküldtünk. Ugyanez a helyzet a korábbi munkahelyekre vonatkozó bizalmas információkkal is. A fizetések kifejtése rossz tárgyalási pozícióba pakol minket, ha külön kérik, akkor is érdemes inkább csak fizetési igényt megadni.

Feleslegesnek, sőt, visszatetszőnek tartják, ha valaki saját magát minősíti pozitívan (okos, tehetséges, vezető típus). Bár a pozitív jelzőkről elsőre azt gondolhatnánk, hogy felfelé húznak, de igazából pont fordítva sül el az öndicséret.

Az végképp felesleges, ha a pályázó a magasságát, súlyát, vallását, származását, családi állapotát, politikai szimpátiáját is beleírja az önéletrajzba.