A vállalkozásoknak jelentős megtakarítást eredményező három határidő jár le az év utolsó napján, emellett az online pénztárgépek használatára újonnan kötelezett cégek is eddig helyezhetik üzembe az új kasszát, amennyiben igényt tartanak az állami támogatásra.

Azok a vállalkozások, amelyek még idén választják a kisadózók tételes adóját (kata), a teljes 2017-es évben e szerint adózhatnak. Azok viszont, amelyek a határidőt elmulasztják és csak jövőre jelentkeznek be, számolni kell azzal, hogy az eredeti adózási módjának megfelelő bevallást is el kell készíteniük a bejelentkezés hónapjának utolsó napjáig az évből eltelt időszakról. Jövőre 6 millió forintról 12 millióra nő a kata bevételi határa – emlékeztet közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).  

A katát választóknak megfontolásra ajánlja a minisztérium az alanyi mentességet is. Az alanyi adómentes vállalkozásnak nem kell áfát felszámítania és fizetnie, és áfa-bevallást sem kell benyújtania, amivel minimálisra csökken az adminisztráció. Így 2017-ben egyetlen bevallási adatlapot sem kell kitölteniük, csak egy nyilatkozatot kell benyújtaniuk 2018. február 25-én.  Az alanyi mentesség bevételi határa jövőre 2 millió forinttal, 8 millió forintra nő. Szilvesztert követően viszont az alanyi mentességet legközelebb már csak a 2018-as adóévre választhatják a már működő vállalkozások.

Jövőre a kisvállalati adó (kiva) is kedvezőbbé válik, hiszen két százalékponttal, 14 százalékra csökken az adó mértéke. Az NGM különösen azoknak a cégeknek javasolja az év utolsó napjáig átgondolni a kivára való váltást, amelyeknek a bértömege nagyobb a nyereségénél vagy növekedésre fordítják vissza a nyereségét. A kivára ugyan bármikor, év közben is lehet váltani, de a 2016-os zárás miatt legkésőbb december 31-ig célszerű dönteni. A kiva alanyiság kezdő napjával a cégnek ugyanis mindenképp új, önálló üzleti év kezdődik.

Az új, kedvező adózási mód bejelentésére szolgáló nyomtatványok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjáról letölthetőek, és az ügyfélkapun keresztül vagy postai úton, esetleg személyesen is benyújthatóak – hívja fel a figyelmet az NGM. (MTI)