A hollandiai Frízföld székhelye, Leeuwarden és Málta fővárosa, Valletta kapta a lehetőséget idén, hogy bemutassák az európai kulturális sokszínűséget és történelmi örökségüket.

Valletta

A máltai főváros Európa kulturális központjaként mintegy 140 projekttel készül és 400 rendezvénnyel várja az érdeklődőket 2018-ban. A projektek nagy része azonban túlmutat az idei éven: a Valletta Design Cluster például a város egyik részét (Old Abattoir) egy közösségi hellyé, de egyben a gazdasági fejlődés egyik központjává is formálja a következő években.

A programok között a máltai nemzetközi jazz fesztiváltól az ingyenes múzeumok éjszakája rendezvényig mindenki találhat kedvére valót.
Francis Zammit Dimech (néppárti, máltai), korábbi turisztikáért és kulturális ügyekért felelős máltai miniszter elmondta: „Büszke vagyok rá, hogy Málta fővárosa, Valletta viselheti az Európa kulturális fővárosa címet. Számomra sok mindent megjelenít Európa örökségéből, identitásából és történelméből. Látogassanak el és ismerjék meg jobban Málta fővárosát!”.

A vallettai programokról ide kattintva lehet többet megtudni.

Leeuwarden

„Nyitott közösség” (iepen mienskip) a Leeuwarden-Frízföld 2018 programsorozat címe, e téma köré összpontosul a több mint 800 projekt és rendezvény, amelyek célja, hogy fogékonnyá és kíváncsivá tegyék az embereket főként a hollandok, de a többi európai ötleteire, történeteire és mindennapjaira is.

A programok között van egy kiállítás Maurits Cornelis Escher leeuwardeni születésű művész, grafikus munkáiból, és egy színházi darab, amelyben mintegy 100 frízföldi ló is szerepel.

„Frízföldi születésűként elmondhatom, hogy mindig ez volt és ez is marad az otthonom. Büszke vagyok a földekre, a vizekre, a területre és az ott keményen dolgozó vállalkozókra. Fontosnak tartom, hogy az Európa kulturális fővárosaként szervezett események során ezeket felhasználva betemetjük a város és a vidék közötti szakadékot. Emellett az ide érkezők megtapasztalhatják a leeuwardeniek vendégszeretetét” – mondta Jan Huitema (liberális, holland), akinek a családja Frízföldön üzemelteti tejgazdaságát.

A leeuwardeni programokról ide kattintva lehet többet olvasni.