2015 második negyedévében az Európai Unióban átlagosan 1,9 százalékkal nőtt az óránkénti munkaerőköltség 2014 második negyedévéhez viszonyítva – jelentette az Eurostat.

A munkaerőköltség magában foglalja a keresetet (a munkavállaló munkájának ellenértékeként kifizetett összeget), valamint az egyéb költségeket (a nyugdíj- és egészségbiztosítás munkáltató által átvállalt terheit, hozzájárulásokat, a természetbeni és szociális juttatásokat, a költségtérítéseket és a továbbképzéssel kapcsolatos költségeket). Az első komponensben a második negyedévben 2,1 százalékos, a másodikban 1,1 százalékos volt az átlagos uniós növekedés.

A munkaerőköltség az iparban 2,1, az építőiparban 1,9, a szolgáltatások körében 2,0, a versenyszférán kívül pedig átlagosan 1,6 százalékkal haladta meg a 2014. második negyedévi szintet az unióban.

Az óránkénti munkaerőköltség a tagállamok közül a legnagyobb mértékben Lettországban (7,9 százalékkal), Romániában (7,7 százalékkal), Bulgáriában (6,8 százalékkal), Észtországban (5,5 százalékkal) és Litvániában (4,3 százalékkal) emelkedett. Csökkenést három országban regisztráltak a statisztikusok: Görögországban 2,9, Ciprusban 1,2, Olaszországban 0,4 százalékkal mérséklődött az óránkénti bérköltség 2014 második negyedévéhez képest.

Magyarországon az uniós átlagot meghaladó mértékű, 3,1 százalékos volt a növekedés.