Egyre kevésbé népszerű az Eures, inkább állásközvetítőket keresnek meg azok az erdélyi munkavállalók, akik a jobb kereset reményében külföl¬dön akarnak dolgozni.

Egyre kevesebben veszik igénybe Romániából az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (Eures) közvetítőrendszerét, hogy külföldi munkát találjanak. Kelemen Tibor a Kovászna megyei munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója a Krónikának elmondta, jelenleg is közel ezer állást hirdetnek romániaiaknak a rendszerben, de egyre kevesebben jelentkeznek a meghallgatásokra.

Az Euresen keresztül általában képzett szakembereket keresnek, nyelvismeretet kérnek, nagyok az elvárások, és ezeknek egyre kevesebben felelnek meg.

Kelemen Tibor rámutatott, már ritkán hirdetnek szakképzetlenek számára munkahelyet az Euresen, inkább jól képzett, tapasztalt szakembereket keresnek, olyanokat, akikre itthon is egyre nagyobb szükség van. Az igazgató tapasztalatai szerint a munkaerő-kivándorlás nem állt le, de nem az EU hivatalos közvetítőrendszerén keresztül találnak munkát.

Jelenleg 940 állást kínálnak az Euresen keresztül, ebből 280-at Olaszországba, ahol elsősorban egészségügyi asszisztenseket keresnek. Németországba, Nagy-Britanniába ápolókat, idősgondozókat alkalmaznának, de Máltára, Spanyolországba, Portugáliába, Szlovákiába, Magyarországra is hirdetnek munkahelyeket, sofőröket, mozdonyvezetőket, mészárosokat, szakácsokat keresnek.

Nem csökken a külföldi munka iránti érdeklődés, általában állásközvetítőket vesznek igénybe, akik eldöntik, hogy külföldön próbálnak szerencsét – mutatott rá a Krónika megkeresésére Ivácson Imre, egy hasonló profilú sepsiszentgyörgyi cég ügyvezetője.

Ivácson arra is kitért, hogy a külföldi mezőgazdasági idénymunkák, például az eperszedés már nem annyira népszerű: akik már voltak, megtapasztalták, hogy kevés pénzért ott is sokat kell dolgozni. Sokan mennek viszont idősgondozónak, házvezetőnőnek, vagy vállalnak gyerekfelügyeletet.