Az MNB 20 millió forintra bírságolta és eltiltotta a további jogsértéstől az Alabama Limit Kft.-t, amely egy ciprusi társaság részére szervezett ügyfeleket Magyarországon úgy, hogy erre nem volt engedélye.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárása során megállapította, hogy a budapesti Alabama Limit Kft. (korábbi nevén Profit & Partnership Kft.) a ciprusi székhelyű Teletrade-DJ Ltd. – egyébként határon átnyúló szolgáltatásnyújtásra jogosult társaság – részére bejelentés hiányában, jogosulatlanul befektetési szolgáltatásra irányuló függő ügynöki tevékenységet végzett – közölte az MNB.

Az Alabama Limit ugyan szerepel a hazai felügyeleti függő ügynöki nyilvántartásban, ám esetében megbízót nem rögzítettek, így a társaság – megbízó hiányában – közvetítői tevékenység végzésére ténylegesen nem jogosult, ezért a társaságra vonatkozóan már a piacfelügyeleti eljárás alatt figyelmeztetést adott ki internetes oldalán az MNB.

Mint a jegybank piacfelügyeleti eljárása feltárta, az Alabama Limit intenzív marketing és oktatási tevékenysége útján befektetőket közvetített a ciprusi felügyeleti engedéllyel rendelkező Teletrade-DJ Ltd. befektetési vállalkozás részére. A magyar cég magyar nyelven kínált információkat és technikai segítséget a nemzetközi pénzügyi piacokon befektetni vágyóknak.

Ügyfélszerzési tevékenységének eredményeként a vizsgált időszakban számos hazai befektető számára tette lehetővé a kereskedési számlák megnyitását, s azon keresztül az online deviza, CFD és árutőzsdei termékekkel való kereskedést. A hazai társaság díjazása az ügyfelek kereskedési számláin végrehajtott tranzakciók nyereségéhez igazodott, így érdekelt volt minél több befektető közvetítésére partnere számára.

Az MNB határozatában azonnali hatállyal megtiltotta, hogy az Alabama Limit bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet végezzen, s a feltárt jogsértés miatt 20 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére is kötelezte a társaságot. A piacfelügyeleti eljárás lezárását követően az MNB észlelte, hogy az Alabama Limit korábbi székhelyén – a „Profit Point márka magyarországi képviseleteként” – a Profit Square Business Kft. végez tevékenységet.

Ugyan ez a társaság is szerepel a hazai felügyeleti függő ügynöki nyilvántartásban, azonban – megbízó hiányában – ezen társaság sem jogosult közvetítői tevékenység végzésére. A fentiek miatt az MNB a Profit Square Business Kft.-re vonatkozóan is figyelmeztetést helyezett el az MNB honlapján és a társasággal szemben haladéktalanul piacfelügyeleti eljárást indított.

Mint arra az MNB már többször felhívta a befektetők figyelmét, az elmúlt években egyre nagyobb mértékben terjedtek el az online – jellemzően többszörös tőkeáttételű forex és CFD ügyletek kötését lehetővé tévő – kereskedési platformok. A tőkeáttétel a kis piaci árfolyammozgások hatását nagymértékében felerősíti, így a piaci mozgások felnagyítása következtében a befektetők akár a befektetett tőkéjük többszörösét is rendkívül gyorsan elveszíthetik.

Az ilyen típusú ügyletek kötése tehát még a megfelelő jogosultságokkal bíró, az Európai Unióban székhellyel rendelkező szolgáltatók vonatkozásában is jelentős kockázatokkal jár, különös tekintettel arra, hogy a határon átnyúló szolgáltatást nyújtó társaságokra a bejegyzés helye szerinti ország jogszabályi környezete vonatkozik.

A pénz- és tőkepiac átlátható működésének tehát alapvető biztosítéka, hogy az itt tevékenykedő személyek, illetve a hozzájuk kapcsolódó közvetítők csak a jogszabályban meghatározott formai keretek között működjenek. Ha a piaci szereplők vagy a hatóság számára nem egyértelműek a közvetítői viszonyok, a befektetési szolgáltatási tevékenység hatékony felügyelete már akkor is jelentősen sérül, ha e közvetítői viszonyok egyébként a megfelelő engedélyek birtokában működő társaságokhoz kapcsolódnak.

A pénzügyi szervezetek által végzett tevékenységek – e szervezetek ügyfeleinek védelme érdekében – itthon engedélyhez vagy bejelentéshez kötöttek. A befektetési döntés előtti tájékozódás azért is különösen fontos, mert az engedéllyel rendelkező befektetési szolgáltató az általa igénybe vett, az MNB felé bejelentett közvetítő tevékenységéért teljes felelősséggel tartozik. Hangsúlyosan ajánlott tehát, hogy a fogyasztók minden, pénzügyi szervezettel történő szerződéskötés előtt az MNB honlapján előzetesen tájékozódjanak az adott piaci szereplő tevékenységének jogszerűségéről.