Tavaly összesen 414 milliárd forint összegű új hitelhez mintegy 346 milliárd forint összegű garanciát nyújtott a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A hitelek és a garanciaállomány éves szinten 33 százalékkal nőtt.

A Garantiqa közleménye idézi Búza Évát, a társaság vezérigazgatóját, aki az adatokról elmondta: a 346 milliárd forintos kezességvállalás csak az új szerződésekre vonatkozik, a Garantiqa teljes garanciavállalási portfóliója a múlt év végén megközelítette a 463 milliárd forintot. A garanciaállomány bővülése Búza Éva szerint arra utal, hogy egyfelől a cégek biztonságra törekednek, másfelől egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy az államilag támogatott garanciakonstrukciók segítségével akkor is kaphatnak banki hitelt fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz, ha alapesetben a bank nem folyósítana hitelt számukra.

A Garantiqa adatai szerint minden ágazatban nőtt az új garanciavállalások összege. Ezen belül a legnagyobb állomány, a 346 milliárd forintos tavalyi összeg 22 százaléka a szolgáltatási szektorban érdekelt cégekhez kötődött, 17-17 százalékkal részesedtek a nagy- és kiskereskedelmi cégek, az építőipar és a feldolgozóipar 16-16 százalékos részesedéssel rendelkezik. Ezek az ágazatok adták korábban is a garanciaállomány döntő részét, de tavaly jelentős növekedést ért el több ágazat, a mezőgazdaságban érdekelt mikro-, kis- és középvállalkozások esetében ugyanis a duplájára, pontosan 110 százalékkal nőtt tavaly a megkötött garanciaszerződések volumene – mutatott rá Búza Éva.

A Garantiqa előrejelzése szerint a jegybanki hitelprogramok kifutása miatt a következő időszakban a garanciakonstrukciók egyre fontosabb szerepet töltenek majd be a mikro-, kis- és középvállalkozások hitelezésében. Búza Éva közölte: a társaság a piaci keresletnek megfelelő új konstrukciókat dolgoz ki, emellett növelik a hatékonyságot, többek között a garancianyújtáshoz szükséges adminisztráció mérséklésével. A Garantiqánál arra számítanak, hogy a múlt év végén elért 463 milliárd forintos teljes garanciavállalási portfólió 2017-ben 553 milliárd forintra nő, közel 20 százalékkal bővül – mondta a vezérigazgató. (MTI)