Erőteljesen megugrott a munkaerő-felvételt tervező cégek aránya, minden negyedik kkv-nál létszámbővítésben gondolkodnak. A korábbinál többen tervezik a fizetések emelését is, a vállalkozások harmadánál számíthatnak a dolgozók magasabb bérre.

A K&H Bank kis- és középvállalkozások (kkv) vezetőinek körében végzett legutóbbi felmérése szerint a vállalkozások túlnyomó többsége a jelenlegi dolgozói létszámmal tervezi működését a következő egy év során, jelentősen megnőtt azonban a munkaerő-felvételben gondolkodók aránya. A létszámbővítést tervező cégek aránya látványosan, 16-ról 24 százalékra ugrott, tehát várhatóan közel minden negyedik kkv fog álláshirdetést kiírni a következő egy évben, és a legtöbben 1-4 főt vennének fel.

Nem mindegy azonban ki milyen területen keres állást, hiszen a különböző ágazatokban igen eltérő az elhelyezkedés esélye. Míg a szolgáltató és mezőgazdasági cégek csupán 17 illetve 19 százaléka tervez felvételt, addig a kereskedelmi és az ipari szektor esetében már 29 illetve 33 százalék ez az arány – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. 

A fizetésekre inkább a változatlan munkabér a jellemző, de egyre többen készülnek emelésre. A cégek többsége (56 százalék) a jelenlegi jövedelem szinten tartására törekszik, míg a fizetésemelést tervező cégek aránya 31-ről 37 százalékra ugrott, és átlagosan három százalékkal magasabb bért utalnak majd a dolgozók bankszámlájára. Nem mindegy azonban, ki hol dolgozik, ugyanis a cégmérettel párhuzamosan a fizetésemelés esélye is nő. Míg a mikrovállalkozások csupán harmada készül emelni a béreket, addig a kis- és középvállalkozásoknál ez az arány 41 és 42 százalék.