Egy hónapjuk maradt a 20 munkavállalónál többet foglalkoztató cégeknek arra, hogy munkavédelmi képviselőt válasszanak, január 8-ig kell ezt megtenniük.

Az új szabályozás értelmében 50-ről 20-ra csökkent a választáshoz szükséges munkavállalói létszám, ami több mint 10 ezer céget érint. Az intézkedés eredményeként egyre több vállalatnál javulhat a dolgozók munkavédelmi érdekérvényesítő képessége, a munkavédelem színvonala pedig tovább emelkedhet. A munkavédelmi törvény júniusban elfogadott módosítása fél év felkészülési időt adott a munkáltatóknak a feladat végrehajtására – hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A tájékoztatás szerint munkavédelmi képviselő olyan személy lehet, aki már legalább hat hónapja dolgozik a munkáltatónál. Nem töltheti be a posztot a munkáltatói jogkör gyakorlója, vezető hozzátartozója, választási bizottság tagja, a munkáltatónál főállásban munkavédelmi feladatokat ellátó személy.

Amennyiben a munkáltatónál már van munkavédelmi képviselő, akkor az öt éves mandátumának lejárta után kell új választást tartani. Ha a munkavállalói létszám nem éri el a 20-at, de a dolgozók munkavédelmi képviselőt szeretnének választani maguk közül, akkor a választás megszervezéséről a munkáltatónak gondoskodnia kell. (MTI)