Átadták a győri Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. új, duális képzési központját. A 420 millió forintból megvalósult beruházást a kormány 180 millió forinttal támogatta. A fejlesztés egy 1,35 milliárd forint összértékű, üzemcsarnok és szociális helyiségek létesítésére irányuló nagyberuházás része.

Ötszáz négyzetméteren egyebek mellett modern eszközökkel felszerelt mérőszobát, labort, tanműhelyt és tantermeket alakítottak ki, ahol tíz műszaki szakmában szerezhetnek tudást a fiatalok. Az idei tanévben 78 diák gyakorlati képzése folyik a vállalatnál, ami duplája az eddigieknek – mondta sajtótájékoztatóján David Toth, a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. ügyvezető igazgatója. 

A Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. Győrben 1200 embert foglalkoztat, s az elmúlt tíz évben 38 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre. Az alumíniumöntöde benzin és dízel motorokhoz gyárt hengerfejeket a világ legnagyobb autógyárai számára, megrendelői között van az Opel, a Renault, az Audi és a BMW.

A nyilvános céginformációk szerint 2016-ban 206,4 millió euró (64,6 milliárd forint) volt a nettó árbevétele,  5,9 millió euróval (1,8 milliárd forint) több, mint  2015-ben. A Nemak Győr a mexikói Monterreyben alapított, világszerte 38 autóipari alkatrészgyártó egységgel rendelkező Nemak magyarországi leányvállalata. Az anyacég világszerte több mint 22 ezer embert foglalkoztat, árbevétele tavaly 4,5 milliárd dollár (1141,8 milliárd forint) volt. 

A vállalati tanműhelyek hosszú távon is biztosíthatják a vállalkozások számára a munkaerő utánpótlását, ami a mai gazdasági környezetben egyértelmű versenyelőnyt jelent – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) együttműködve 2011-ben megkezdte, majd véghez vitte a magyar szakképzési rendszer átalakítását. Az egyik cél, hogy a felsőfokú képzés is igazodjon a magyar gazdaság szükségleteihez.

A másik, hogy még több vállalat vegyen részt a duális képzésben, mert ők tudják megmondani, milyen képzésekre van szüksége a piacnak – tette hozzá. Parragh László, az MKIK elnöke azt mondta, hogy közel nyolcezer vállalat vesz részt a duális képzésben Magyarországon, ami részükről egyfajta invesztíció, mert négy-öt év múlva jelentkezik majd az eredménye. (MTI)