Jelentős vasúti infrastrukturális beruházás rajtolhat el a dél-erdélyi szakaszon: 770 millió euróból korszerűsítenek Piski és Arad között egy 78 kilométeres szakaszt.

A román közlekedésügyi minisztérium a Román Vasúttársaság Rt. (CFR) közvetítésével lezárta a kisajátítások első szakaszát, és átadta a terepet Piski és Arad között egy 78 kilométeres sínpár korszerűsítésére – írja a Krónika.

A beruházás értéke áfa nélkül 770 millió euró, nagyobb részt a 2014–2020-as költségvetési ciklusban a Románia rendelkezésére álló európai uniós alapokból finanszírozzák. A román állam önrésze 15 százalék.

A korszerűsítés után lehetővé válik, hogy a vonatok akár 160 kilométer/órával közlekedjenek. Első körben egy körülbelül 10 kilométeres rész korszerűsítése kezdődik el. A szerződés értelmében három év áll rendelkezésére a munkálatok befejezésére.

A Román Vasúttársaság már azt is bejelentette, hogy az FCC-Astaldi–Convensa társulással a Piski és Guraszáda közötti 40 kilométeres szakasz korszerűsítésére is megkötötték a szerződést. Ennek kivitelezésére is három év áll a cégcsoport rendelkezésére. A szerződés értéke 2,63 milliárd lej.