Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium miniszterhelyettese a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kezdeményezésére, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatása mellett önálló képviselői indítványt nyújtott be annak érdekében, hogy az Országgyűlés a vállalkozók és vállalkozások közösségépítő és nemzetgazdaságot erősítő tevékenységének elismeréseként minden év december első péntekét a Magyar Vállalkozók Napjává nyilvánítsa.

24 évvel ezelőtt Demján Sándor (1943-2018), a VOSZ örökös elnökének kezdeményezésére került először megrendezésre a Vállalkozók Napja, amely azóta hagyománnyá vált. Fónagy János kiemelte, hogy „az Országgyűlés e nemes hagyomány előtt tiszteleghet, kifejezve a vállalkozók és a vállalkozások elévülhetetlen érdemeit és mindennapos értékteremtő munkáját”. Megjegyezte, hogy a kezdeményezést Orbán Viktor miniszterelnök és Nagy Márton miniszter is támogatja.

Az országgyűlési képviselő emlékeztetett, hogy az elmúlt 13 évben a beruházások a GDP 28 százalékára emelkedtek, a fizetések megháromszorozódtak és mára már 1 millióval dolgoznak többen, a regisztrált munkanélküliek száma pedig történelmi mélyponton van. Ezeket a gazdasági eredményeket döntő mértékben a több százezer magyar vállalkozás és gazdasági szereplő teljesítménye tette lehetővé. Ez előtt büszkeséggel és elismeréssel kell adóznunk, ezt szolgálja a Magyar Vállalkozók Napja.

(Forrás: Gazdaságfejlesztési Minisztérium)