A koronavírus-járvány vasúti árufuvarozásra gyakorolt hatásainak kezeléséről és az ágazat versenyképességét növelő intézkedési lehetőségekről egyeztetett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Kovács Imrével, a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület elnökségi tagjával.

A járvány kezeléséből fakadó többletkiadások megnövelték a vasúttársaságok működési költségeit. Egy uniós rendelet a fenntartható vasúti piac érdekében utat nyitott ahhoz, hogy a tagállamok a hálózat hozzáférési díj csökkentését engedélyezzék a pályahálózat-működtetőknek. Az innovációs tárca e lehetőséggel élve olyan megoldást dolgoz ki, amely beruházási és digitalizációs kiadásaik támogatásával mérsékelné az érintett vállalatok terheit.

Az innovációs és technológiai miniszter emlékeztetett arra, hogy a kormány a környezetkímélő vasúti fuvarozás részarányának növelése érdekében a következő öt évre összesen mintegy 30 milliárd forintot különített el az ágazat számára. A hazai vállalkozások várhatóan 2021 nyarától igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást az ún. egyes kocsi szolgáltatás biztosításához. A pályázati rendszer elindításához az Európai Bizottság jóváhagyására van szükség, az ezt megalapozó programcsomagot a HUNGRAIL közreműködésével összeállították, és megküldték az uniós testületnek.

A vasúti árufuvarozás további térnyerése érdekében a szakmai szereplők a daruzható félpótkocsik beszerzésének elősegítését is szorgalmazzák. A lehetőségek feltárása érdekében a minisztérium megalapozó tanulmány készítését tervezi, az ösztönző rendszer koncepciója a jövő év közepére állhat össze.

Palkovics László hangsúlyozta: „a vasúti árufuvarozó társaságok a nehézségek ellenére is eleget tesznek nemzetgazdasági kötelezettségeiknek. A szaktárca minden lehetséges módon hozzájárul a magyar vasúti árufuvarozás működőképességnek fenntartásához.”

(Forrás: ITM)