A következő években a családi vállalatok legégetőbb kihívása a generációváltás lehet, aminek levezénylése közvetlen hatással lesz a gazdaságra. A jó példák felkarolására és elismerésére a K&H idén is meghirdeti a K&H családi vállalatok kiválósági díjat.

A vezetői szék átadása a hazai cégek többségénél a következő 5-10 évben válik időszerűvé, de kisebb részénél már jelenleg is folyamatban van.

„Vállalati üzletágunkban közel minden negyedik cégnél 10 éven belül várható generációváltás, amely sokkal összetettebb annál, mint hogy átadjuk a feladatokat a gyermekeknek. A folyamat több éven át tart, hiszen alapos előkészülést igényel az előd és az utód részéről egyaránt, amelynek része lehet a megfelelő iskolai végzettség és szakmai gyakorlat megszerzése, a betanítás vagy a jogok és kötelezettségek írásba foglalása. A jogkörök átadásával még korántsem ér véget a művelet. Ezt követően pár hónapig vagy akár az első egy évben érdemes egyfajta biztonsági övként ott maradnia az alapítónak a cég életében és segíteni az utódot a tervezésben, szervezésben” – mondta Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok szakértője.

A generációváltás nemcsak igen égető probléma, de számos területet – a hosszú távú stratégiai tervezést vagy a cég elkötelezettségének erősítését a gazdaság és társadalom iránt – érint, ahol támogatásra, útmutatásra lehet szüksége a családi vállalatoknak, amelyek fontos szegmensét képezik a hazai cégvilágnak.

„Magyarországon a vállalatok mintegy 70 százaléka családi tulajdonú vállalat, a bruttó hazai termék több mint felét ők állítják elő, valamint a foglalkoztatottak felének biztosítanak munkahelyet, így a generációváltás nálunk különösen látványos és meghatározó lehet a cégek és a gazdaság szempontjából egyaránt. Kiemelt figyelmet fordítunk ezért a szektorra, és idén is meghirdetjük a K&H családi vállalatok kiválósági díjat a példamutató üzleti gyakorlattal bíró családi cégek elismerésére. Hisszük, hogy az eddig díjazott vállalatok sikertörténeteivel hozzájárulhatunk a szektor további fejlődéséhez” – mondta a szakember.