Tavalyhoz képest eggyel csökkent az adók száma, annak nagyságrendje és az adórendszer szerkezete nem mutat változást. Adóbevétel szempontjából továbbra is az áfa a listavezető; ez az adónem 3300 milliárd forintot generált 2016-ban.

A tavalyi évhez képest eggyel csökkent az adófajták száma Magyarországon, jelenleg 59 adónemből kell a kormányzatnak a költségvetés bevételeit megtermelni. A változás dinamizmusa ugyan nem, iránya viszont biztatónak tűnik – foglalta össze Fehér Tamás, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.

Tavaly óta megszűnt az alapvetően a kamattámogatott hitelekhez kapcsolódó „hitelintézeti járadék” és ugyancsak kivezették a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulását. Utóbbit az magyarázza, hogy azt a Bizottság uniós jogba ütközőnek minősítette, a Kormány pedig jobbnak látta teljesen megszüntetni azt. Ebben tehát nem várhatók további csörték Brüsszellel.

Nem úgy az újonnan bevezetett turizmusfejlesztési hozzájárulás esetében. Ez a már kihirdetett adónem jövő év január 1-jén lép majd hatályba, éppen azon a napon, amikor az idén még 18 százalékos áfamérték alá tartozó éttermi szolgáltatások áfamértéke 5 százalékra csökken. Az új adónem pont ugyanebből a szolgáltatáskörből származó (nettó) bevételre lesz fizetendő, 4 százalékos mértékkel. Ez az új adónem azonban több szempontból is sértheti az EU áfa-irányelvét, ezért ahhoz várhatóan az Európai Bizottságnak is lesz néhány megjegyzése.

A változatlanság gyönyörködtet?

A fenti, apróbb változásokon kívül az idei adószerkezet semmilyen lényegi eltérést nem mutat a tavalyihoz képest, és ezen a rekord alacsonnyá, 9 százalékossá vált társasági adómérték sem változtat. Továbbra is velünk élnek a szinte kimutathatatlan bevételt produkáló adónemek, így például a háztartási alkalmazottak után fizetendő adó, amely 2016-ban sem hozott 32 millió forintnál több bevételt az államkasszának.

Az adóbevételeink túlnyomó többségét továbbra is az áfa produkálja (2016-ben is az előző évivel szinte megegyező, kb. 3300 milliárd forint), ami a 27 százalékos rekord-áfakulcs fényében nem is meglepő – őt követi a szociális hozzájárulási adó és a személyi jövedelemadó.

Előrelépés 2017-ben viszont a munkabért terhelő adók csökkenése: a szociális hozzájárulási adó 5 százalékos csökkenése remélhetőleg hozzá fog járulni a gazdaság kifehérítéséhez. Ennek ideje volt, mert Magyarország 2015-ben még mindig a 4. helyen állt az OECD országok közül a munkabért terhelő adómértékek tekintetében.

A szám is számít

Bizonyos szempontból feleslegesnek tűnhet azon lamentálni, vajon hány darab adónem van, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy sok adó mellett is működhet sikeresen egy ország (lásd Ausztrália vagy épp az USA példáját, amelyek adórendszere állítólag 125 illetve 97 adónemet számlál).

Áttekintve azonban a magyarországi adófajtákat, úgy tűnik, hogy ezek racionalizálása, egyes adók kivezetése nagyban hozzájárulhatna a vállalkozások adminisztrációs terhei csökkentéséhez és ezáltal a gazdaság fejlődéséhez; miközben az államháztartás szinte meg sem érezné elvesztésüket.

Adónemek, 2017

 1. a forgalmazó és a befektetési alap különadója
 2. a magánszemély egyes jövedelmeinek különadója
 3. általános forgalmi adó
 4. baleseti adó
 5. bányajáradék
 6. biztosítási adó
 7. cégautó-adó
 8. ebrendészeti hozzájárulás
 9. egészségügyi hozzájárulás
 10. egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás
 11. egyszerűsített vállalkozói adó
 12. élelmiszerlánc-felügyeleti díj
 13. energiaadó
 14. energiaellátók jövedelemadója
 15. építményadó
 16. erdővédelmi járulék
 17. földvédelmi járulék
 18. gépjárműadó
 19. gyógyszerforgalmazók különadói
 20. háztartási munka regisztrációs díja
 21. helyi iparűzési adó
 22. hitelintézetek különadója
 23. hulladéklerakási járulék
 24. idegenforgalmi adó
 25. illeték
 26. innovációs járulék
 27. játékadó
 28. jövedéki adó
 29. kamarai hozzájárulás
 30. kisadózó vállalkozások tételes adója
 31. kisvállalati adó
 32. környezetterhelési díj
 33. környezetvédelmi termékdíj
 34. közművezetékek adója
 35. kulturális adó
 36. magánszemélyek kommunális adója
 37. munkaerő-piaci járulék
 38. népegészségügyi termékadó
 39. nukleáris hozzájárulás
 40. nyugdíjjárulék
 41. pénzbeni egészségbiztosítási járulék
 42. pénzügyi szervezetek különadója
 43. pénzügyi tranzakciós illeték
 44. regisztrációs adó
 45. rehabilitációs hozzájárulás
 46. reklámadó
 47. szakképzési hozzájárulás
 48. személyi jövedelemadó
 49. szerencsejáték-felügyeleti díj
 50. szociális hozzájárulási adó
 51. táppénz-hozzájárulás
 52. társasági adó
 53. távközlési adó
 54. telekadó
 55. települési adó
 56. természetbeni egészségbiztosítási járulék
 57. turizmusfejlesztési hozzájárulás
 58. vám
 59. vízkészlet-járulék