A lakosság 38,1 százaléka támogatja a tanítók bérének jelentős megemelését Szlovákiában, de csaknem hasonló a béremelést elutasítók tábora is. Az egyik oldalra sem hajlók aránya szintén magas, 23,7 százalék – derül ki a TNS ügynökség felméréséből.

A béremelés támogatását, illetve elutasítását a lakosság két fontos jellemzője határozza meg: a felmérésben résztvevők iskolai végzettsége, illetőleg az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) preferenciái – mutatott rá Miroslav Bahna, a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének (SÚ SAV) munkatársa.

Az egyetemet végzettek túlnyomó többsége, 51,9 százaléka egyetért a pedagógusok bérének jelentős növelésével – írja a hirek.sk.

A felmérésből kiderül, hogy kevésbé támogatják a fizetésemelést azok, akik, ha a felmérés idején lennének a választások, a Smer-SD mellett tennék le a voksot. Közülük csupán 25,7 százalékuk értene egyet a pedagógusbérek jelentősebb emelésével.

A kérdés, amire a felmérés résztvevőinek válaszolniuk kellett: a pedagógusok fizetésemelést követelnek, egyetért-e avagy nem, hogy a kormánynak számottevő béremelést kellene jóváhagynia.

A résztvevők az alábbi lehetséges válaszokból választhattak: határozottan egyetértek, egyetértek, sem az egyik, sem a másik, nem értek egyet, határozottan nem értek egyet.