Az egy évvel korábbi 3,5 százalékkal szemben az idei első negyedévben mindössze 0,9 százalékkal bővült a magyar GDP éves összevetésben. Az építőipar magába roskadt, de az ipar is rosszabbul teljesít, mint egy éve. A magyar gazdaság teljesítménye messze elmarad az uniós átlagtól.

Az idei első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, miközben egy évvel korábban még 3,5 százalékkal bővült. Ráadásul, ha nem lenne szökőév, az adat még rosszabb lenne, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított statisztika ugyanis mindössze 0,5 százalékos növekedést mutat az egy évvel korábbihoz képest – jelentette első becslése alapján a KSH.

Az első negyedévi 0,9 százalékos GDP adat jelentősen elmarad az elemzők 1,7-2,5 százalékos sávban szóródó várakozásától, a 2013 második negyedévében indult jelenlegi növekedési ciklusban nem volt még ennél alacsonyabb a gazdasági növekedés üteme. A tavalyi első negyedév korrigált adata még 3,7 százalékos növekedést mutatott.

A magyar gazdaság az előző negyedévhez képest óriásit fékezett. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 0,8 százalékkal csökkent a GDP a 2015 október-decemberi időszakhoz képest. (A tavalyi utolsó negyedévben éves összevetésben még 3,2, szezonálisan és naptárhatással korrigálva 2,6 százalékos növekedést mutatott éves összevetésben a bruttó hazai termék.)

Az éves adatokat tekintve a piaci szolgáltatások emelték, az ipar kissé, az építőipar pedig jelentősen csökkentette a növekedési ütemet. Az adatok ismertetésekor Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője elmondta: főként az építőipar rontotta a gazdaság teljesítményét. Hozzátette azt is, hogy számottevően csökkent a járműgyártáson belül a közúti gépjárműgyártás – idézte az MTI a főosztályvezetőt.

A magyar gazdaság teljesítménye messze elmarad az uniós átlagtól. Az Eurostat első becslése szerint az idei első negyedévben az előző három hónaphoz képest 0,5 százalékkal, míg éves összevetésben 1,7 százalékkal nőtt a GDP az Európai Unióban a szezonálisan kiigazított adatok szerint. Az unión belül az eurózónában 2015 utolsó negyedévéhez képest 0,6 százalékos, év/év alapon pedig 1,6 százalékos volt a növekedés.