Ismét pályázatot írt ki a felszámoló a budapesti Róbert Károly körúton álló Material Centerre. A közel 20 ezer négyzetméteres pláza nagyrészt üresen áll, mélygarázsában gokartpályát alakítottak ki.

Újra meghirdette a felszámoló a Material Center bevásárlóközpontot. A Budapest XIII. kerületében a Róbert Károly körúton, a Váci és a Lehel út között nagyjából félúton álló épület irányára a legutóbbi, áprilisban zárult pályázathoz hasonlóan 3,68 milliárd forint. Az ajánlatokat május 21. és június 6. között várja a B&B Gazdasági Tanácsadó Kft.

A földszint plusz hét emeletes, a felszín alatt mínusz három szintes épület összalapterülete csaknem 20 ezer négyzetméter, amelyből jelenleg a G-Kart Team Sportegyesület bérel háromezer négyzetmétert a mínusz hármas parkoló szinten, ahol gokart pályát üzemeltet. A szerződés határozott időre, 2021 végéig szól.

Az ötödik emeleten bérel 1447 négyzetmétert a Fitness Factory Management Kft., amely egy fitneszközpontot működtet 2021 nyaráig, vagy opcionálisan akár plusz öt évig, ha úgy akarja. Mindezeken túl az első emeleten bérel 120 négyzetméter irodaterületet határozatlan idejű szerződéssel a Saxon Kft. Vagyis összességében jelenleg az épület kevesebb mint negyedét sikerült bérbeadással hasznosítani.

Amint arról korábban beszámoltunk: Material Centert 2006-ban adták át és eredetileg lakberendezési áruháznak épült. A környéken azonban már akkor is jó néhány hasonló profilú üzlet működött, így többek között egy Kika áruház és a Domus, utóbbit azonban 2011-ben bezárták be. A Material Center sem bírta a versenyt és ugyancsak rosszul jött 2008-as válság, amely visszavetette a lakásvásárlási kedvet és ezzel együtt a bútorok iránt is csökkent a kereslet. Az épület ezért 2009-ben profilt váltott.

Az épületet az utóbbi években irodaházként, illetve konferencia, egészségügyi és sportszolgáltatásokra adták bérbe, az ingatlan kihasználtsága azonban továbbra is alacsony maradt. Az elképzelések között szerepelt előbb egy ruházati-, később egy búrot outlet áruház kialakítása, de ezekből végül nem lett semmi.

Az ingatlan beruházója a Material Építő és Design Center Kft., amelynek tulajdonosa a cipruson bejegyzett Formentera Trading Ltd. Korábbi közlésekből azonban tudható, hogy a beruházás mögött az izraeli hátterű Metropolitan Építő Kft. állt. A beruáházást a CIB Bank finanszírozta, az épületet azóta is a hitelintézet 30 millió eurós és egy másik, 800 millió forintra szóló jelzáloga terheli. A nyilán az euró árfolyamával együtt elszálló törlesztőrészleteket a kihasználatlan Material Center nem tudta kitermelni, a tulajdonos Material Építő és Design Center Kft. felszámolását 2014 őszén rendelte el a bíróság. 

A Material Center becsült értéke 5,15 milliárd forint, tavaly ennek megfelelő irányáron próbálta meg értékesíteni a felszámoló az épületet. A pályázatra azonban nem érkezett ajánlat, így az ár előbb 4,6 milliárd forintra csökkent, majd újabb sikertelen meghirdetés után érte el a jelenlegi, 3,68 milliárdos szintet. Tavaly ősszel már úgy nézett ki, sikerül eladni az épületet, a felszámoló elfogadott egy 2,9 milliárd forintról szóló ajánlatot és eredményesnek nyilvánította a pályázatot, a szerződést azonban végül nem írták alá, így most újra vevőt keres a B&B Gazdasági Tanácsadó Kft. a Material Centerre.