A körforgásos gazdaságra való átállás az építőipari terméklánc és folyamatok átgondolását igényli – hangsúlyozta Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár a Portfolio Építőipar 2020 konferencián.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv építőipari vonatkozásait bemutatva felhívta a figyelmet az ágazati szereplők határozott közreműködésének szükségességére az Európai Unióban és a hazánkban is számottevő mennyiségű, illegálisan elhelyezett építési és bontási hulladék felszámolásában.

Boros Anita kifejtette: a kormány az elmúlt időszakban számos intézkedést tett az ágazat még sikeresebbé tételéért. A kormányzati lépések kézzelfogható eredményeit a Központi Statisztikai Hivatal adatai is alátámasztják, az építőipari termelés 2017 óta évről-évre több mint 20 százalékkal bővült, mára a bruttó hazai termék előállításában 5 százalék feletti aránnyal bír, értéke tavaly meghaladta a 4430 milliárd forintot.

Az államtitkár kiemelte, hogy a körforgásos gazdaságra való átállás az építőipari terméklánc és folyamatok átgondolását igényli, hiszen az ágazatban jelentős erőforrás-hatékonysági teljesítőképesség jelezhető előre. Hozzátette, az építési termékek beszerzése, előállítása, a fenntartható beépítési eljárások, a környezetet lényegesen kevésbé terhelő korszerű technológiák, alapanyagok új lehetőségeket teremtenek az iparág számára.

Az államtitkár szerint a meglévő épületek és infrastruktúra már most is értékes anyagkészletnek számít, az újrafeldolgozásból származó, kiváló minőségű anyagok piacára vonatkozó rendelkezések elősegítése érdekében is szükség van az építési termékek és építőanyagok újrafelhasználására és újrafeldolgozására vonatkozó, életciklus-értékelésen alapuló stratégiai célok meghatározására. Mint mondta, ezt figyelembe véve kiegészítik az építésgazdaság általános fejlesztését, az építőanyagok hazai gyártását és a hazai építőipari alapanyag-kitermelés támogatását célzó kormányzati stratégiát.

Boros Anita hangsúlyozta: a kormányzat célja, hogy a hazai építőipar fejlődési íve töretlen legyen, az alapanyagok és a termelés mutatók szempontjából is megőrizzük régiós vezető helyünket. Ennek érdekében 2020-2021-ben a kormány több mint 220 milliárd forint értékben támogatja a hazai kis- és középvállalkozásaink – köztük az építőipari cégek – technológiaváltását, modernizációját, szakemberállomány-képzését. Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy a fenntartható jövő alapfeltétele a körforgásos gazdasági modell meghonosítása. A mielőbbi átállás létfontosságú a magyar gazdaság számára, hiszen egyszerre segíti a nemzetközi versenyképesség fokozását, a tartós gazdasági növekedést és új munkahelyek teremtését.

(Forrás: ITM Kommunikáció)