Hét hazai vállalat, köztük húsipari cégek és tejfeldolgozók kaptak exportengedélyt az orosz hatóságoktól az év végén – tudta meg a Magyar Idők.

Komoly válság fenyegeti az Európai Unió mezőgazdaságát, ha az év végéig nem oldódik fel az orosz importtilalom – nyilatkozta a Magyar Időknek Budai Gyula. A Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa szerint a gazdasági károk mellett jelentős szociális problémával is szembe találhatja magát az unió. Azoknak a termelőknek ugyanis, akik felhagynak a mezőgazdasági tevékenységgel, valahol munkát és megélhetést kell biztosítani.

Az embargó miatt a sertéstartók és a tejtermelők évek óta nem látott alacsony árak mellett dolgoznak, ezért sokan azon gondolkodnak, hogy bezárják a gazdaságukat. Minden tagállam agrár-érdekképviselete az embargó feloldását sürgeti, köztük a német gazdálkodók közel kilencven százalékát tömörítő parasztszövetséggel, amely próbál nyomást gyakorolni a politikai döntéshozókra is.

Budai szerint minden érv amellett szól, hogy az EU feloldja az Oroszországgal szembeni szankciókat, Kelet-Ukrajnában ugyanis már jó ideje tűzszünet van. Mostanra mindenki ráébredt arra, hogy Oroszország nélkül az uniós kereskedelem nem működik. Oroszország is abban érdekelt, hogy rövid időn belül megszüntesse az uniós termékekre vonatkozó importtilalmat, 2014 óta ugyanis folyamatosan szűkül a boltokban a kínálat, a minőség csökken.

A miniszteri biztos arra számít, hogy az első fél évben pont kerül az ügyre, így megindulhatnak az első szállítmányok az orosz piacra.