Tavaly csaknem tíz százalékkal növelte bevételét a több mint 6500 főt foglalkoztató Waberer’s International Zrt. – nyilatkozta Lajkó Ferenc vezérigazgató.

A Waberer’s flottája 3 százalékkal gyarapodott, 2016-ban átlagosan 3550 járművet üzemeltettek, a dolgozók száma – beleértve a legnagyobb részt képviselő gépjárművezetőket is – meghaladta a 6500 főt, ezt idén várhatóan tovább emelik – nyilatkozta a Világgazdaságnak Lajkó Ferenc.

A vezérigazgató szerint bármennyire is versenyképes a szolgáltatáscsomagjuk, éles a verseny, hisz nagyon sok fuvarozó van az európai piacon. Mégis sikerült növelnünk a részesedésünket. A fő piacaink: Magyarország és a régió, illetve Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország és a Benelux-államok. Árbevételünk körülbelül 65 százaléka a külföldi piacokhoz köthető.

Néhány hónappal növelték a járművek átlagos élettartamát, amely most négy és fél év. A Waberer’s még így is Európa egyik legfiatalabb flottája, ráadásul nemcsak a járművek életkora kedvező, de a technológiát sem spórolták ki belőlük.

Lajkó Ferenc elmondta: „A nyugat-európai bérek az elmúlt évtized alatt jelentősen csökkentek, mégpedig azért, mert például a belga cégek már nem belga sofőröket alkalmaznak, hanem magyarokat, románokat, lengyeleket, akiknek valamivel kevesebbet fizetnek. Kihívás a munkaerő-elvándorlás, de azt gondolom, hogy azok a kollégák, akik fontolóra veszik a külföldi munkavállalást, egyúttal mérlegelik, hogy ez milyen lakhatási, étkezési és egyéb pluszköltségekkel jár”.