A jogászoknak és a bírósághoz forduló laikus ügyfeleknek is nagy változásokat hoz az új év – hívta fel a figyelmet az Országos Bírósági Hivatal.

Január 1-jén életbe lép az új polgári perrendtartás és az önálló közigazgatási perrendtartás. A bíróságokra évente érkező másfél millió ügy legnagyobb részét a polgári és közigazgatási peres és peren kívüli jogviták teszik ki. Az ezekben érdekelt, több mint egymillió ügyfél alapvető jogait, jogérvényesítését változtatják meg az új eljárási kódexek. A legfontosabb tudnivalókat, a változások lényegét, a gyakori kérdéseket és válaszokat az Országos Bírósági Hivatal szakemberei itt foglalták össze.

A másik fontos változás, hogy januártól még több ügyet intézhetnek online a bíróságok ügyfelei. Az elektronikus ügyintézés 2018 első napjától valamennyi polgári, gazdasági, közigazgatási és munkaügyi nemperes eljárásban, valamint a büntető- és szabálysértési eljárásokban is biztosított. A részletes tudnivalókról ugyancsak a birosag.hu internetes oldalon, az E-PER 2018 menüpontra kattintva tájékozódhatnak.